Viisi päivää Ahvenanmaalla

Heippa, pitkästä aikaa!
Loman viimeisiä päiviä viedään ja kuun alun Ahvenanmaan reissumme on edelleen kovasti mielessäni mukavin muistoin joten päätin tästä myös kirjoittaa bloginkin puolelle niin reissu jää talteen sekä tästä voi muut Ahvenanmaan reissaajat poimia vinkkejä.Lähdimme reissuun tyttöporukalla, uhkarohkeasti itse auton ratin takana kahden lapsen kanssa, suurin haaste oli pitkä ajomatka meiltä Turkuun ja yövyimmekin Turussa ennen lähtöä laivalle jottei ajomatka olisi ollut niin raskas.
Mukaan lähtivät myös vanhempani omalla moottoripyörällään joten sain matkaan apukäsiä ja aikuista seuraa.


Matkasimme tylsästi mutta helpolla suoraan Siljan laivalla Turusta Maarianhaminaan.
Ensi kesälle jo hiukan haaveilen josko lähtisin saariston kautta suuntaamaan Ahvenanmaata kohti, kertoo varmaan siitä, että ihastuin saareen.
Laivamatka kesti viitisen tuntia, helppoa kuin heinän teko pienten lasten kanssa, auto laivaan ja lapset pallomereen.
Miinuksena sanottakoot ettei menomatkalla saatu oikein mistään ruokaa koska ruokapaikat avautuivat vasta silloin kun laiva saapui jo Maarianhaminaan, takaisin tullessa onneksi korvattiin tämä pettymys Buffetilla.


Meillä oli etukäteen varattuna mökki Ahvenanmaalta, tämä toki hyvissä ajoin loppukeväästä koska kesäkuussa myytiin mökkien osalta hyvin jo ei oota.
Mökistä meillä ei suurempia kriteerejä ollut kuin sisävessa, suihku ja erilliset makuuhuoneet.
Tämä karsi osan mökkikylien mökeistä pois, erillisistä makuuhuoneista ei tingitty kun mukana oli vielä vanhempani.
Päädyimme yksityisten vuokraamaan erilliseen Björkbackenin mökkiin joka sijaitsi aikalailla keskellä Ahvenanmaata Bambölessä aivan meren rannassa.


Ahvenanmaa ja oma auto lasten kanssa oli aivan ehdoton, mökkimme sijaitsi niin keskeisellä paikalla, että teimme tästä autolla päivän reissuja vähän sinne sun tänne.
Arkana autoilijana rakastuin Ahvenanmaan autoiluun, juuri sopivan lyhyet välimatkat kaikkialle, ajatella, että pelkästään meiltä Jyväskylään ajaessa olisimme ajaneet jo Ahvenanmaan keskiosasta Maarianhaminaan.
Suurin sallittu nopeusrajoitus oli myös 90km/h ja tämäkin vain osassa isompia teitä.


Yhtenä päivänä tutustuimme Kastelholman linnaan ja sen ympäristöön sekä samalla tykitimme myös aivan vieressä olevan Bomarsundin linnoituksen rauniot ja Taffelin tehtaanmyymälän.
Kaikki kolme samana päivänä ja hyvin ehti!


Koska edellinen päivä oli vain kierrelty raunioita seuraavana päivänä pääsivät lapset Eckeröön Smart Parkiin.
Keli oli hyytävän kylmä joten vesileikeille vähän huono päivä, vaikka aurinko paistoikin kirkkaalta taivaalta hyytävä pohjoistuuli meni luihin ja ytimiin, tämä ei tietenkään haitannut lasten meressä uimista.
Vanhukset menivät tällä aikaa viereiseen Eckerön Postimuseoon kahville jonne suuntasimme myös itsekkin kun lapset olivat saaneet puistosta tarpeeksi.


Yhden päivän vietimme Maarianhaminassa ja Lilla Holmenissa, lapset kävivät uimassa vaikka kylmä oli edelleen.
Maarianhaminan keskusta oli juuri sopivan kokoinen lapsille jotka eivät jaksa enää millään kävellä ja edelleen aralle autoilijalle, Maarianhamina tuli parissa päivässä oikein tutuksi, löysin kaupungista yhdet toimivat liikennevalot, muuten mentiin tasa-arvoisilla risteyksillä ja ilmaista parkkitilaakin oli vaikka millä mitalla.


Kuten luultavasti tiedättekin, Ahvenanmaalla puhutaan Ruotsia, ei Suomea vaikka osattaisikin. Suomea puhui lapsille meillä yksi ihana kahvilan pitäjä Kastelholmassa sekä Maarianhaminan Kotipizzan työntekijä muutoin mentiin Ruotsilla.
Hyvin se kouluruotsi sieltä löytyi kun päivän kakisteli alkuun, eikä tulisi mieleenkään jättää Ahvenanmaata käymättä vain sen vuoksi ettei siellä Suomeksi asioida.
Hintatasoltaan Ahvenanmaa on samaa hintatasoa mitä ihan mannersuomessakin ollaan.
Ajattelin hintatasoa siellä ollessani jotenkin korkeammaksi mutta palattuani kotiin totesin vain, että kallista siellä ja kallista täällä, Suomi on Ahvenanmaa mukaan lukien kallis paikka viettää kesälomaa.
Tiukalla budjetilla pärjää myös Ahvenanmaalla, mökin saa edullisesti kun on hyvissä ajoin liikenteessä eikä vaadi suurta tasoa mökiltä ja sama pätee laivamatkoihin, kun ne varaa ajoissa pääsee Ahvenanmaalle Turusta hyvin edullisesti.


Rakastuin Ahvenanmaan luontoon ja mereen, iltaisin olisin voinut vai tuijotella merta mökin ikkunasta.
Haaveilen kovasti jo uudesta matkasta Ahvenanmaalle, sydämmeni jäi sinne ja kyllä olen jo googlannut Ahvenanmaan vuokra-asunnot. :)
Ylitin ehdottomasti itseni lähtemällä yksin lasten kanssa autolla pidemmälle matkalle ja näin jälkikäteen ajateltuna, kaikki menivät paremmin kuin hyvin, selviydyin ajosta vieraissa kaupungeissa ja auton ajosta laivaan, nyt tunnen, että uskallan lähteä lähes mihin vain autolla, ehkä ensi kesänä sitten saariston kautta.

Ei kommentteja