Ruutuaika

Pian yhdeksänvuotias koululainen on nauliintuneena omaan kännykkäänsä ja koulusta kotiin tultaessa avautuu näppärästi tietokone.
Kolmevuotias taapero seuraa esimerkillisesti perässä, lastenohjelmien parissa kuluu sujuvasti tunti jos toinenkin.
Äidin puhelimen ollessa ulottuvilla klikkailaan Youtube auki ja forzen videot esiin.
Meillä on lapsilla ollut ruudun tuijottelut aika vähäisiä, pääosin lastenohjelmia ovat katselleet mutta nyt viime syksyn aikana on erityisesti meidän koululaisen kautta youtube noussut suosioon ja huolestuttavan koukuttavaksi on tullut myös jo taaperolle.

Huomasin myös puhelimen ja tietokoneen tulleen koululaisellemme sen verran tärkeäksi, että alkoi saamaan raivokohtauksia jos homma kiellettiin tai pakotettiin mukaan kirjastoon tms. koska kotiin olisi ollut kaikkein mieluisin jäädä ilman vanhempia tietokoneen ääreen.


Ruutuaikaa oli ehdottomasti alettava säännöstelemään.
En halua erityisesti koululaiselta tätä rajoittaa muutamaan tuntiin viikossa koska nykyaika on nykyaikaa ja netti on saatavilla nykyään ihan kaikkialla, lapsetkin oppivat hetkessä kuinka koneet saadaan toimimaan jos halua on.
Voin vahtia ruutuaikaa kun olen kotona mutten halua alkaa säännöstelemään kuitenkaan ruutuaikaa lapsen ollessa yksin kotona.
Ellei kaveri satu olemaan kotona niin tunnit kuluvat huomattavasti leppoisammin viestitellessä kaverin kanssa tai katsellessa Youtubesta videoita.

Vanhemman tehtävään kuuluu seurata mitä se lapsi sieltä kännykästään katselee ja millainen on viestisisältö kavereiden kanssa, erityisesti kun kyseessä on vielä alaluokkalainen vasta nettikäyttäytymistä opetteleva.
Myös aikaa pitää rajata, huomaan itsestänikin kuinka uuvuttavaa on illasta enää ruutua katsella kun on töissä päivän istunut tietokoneella.
Lapselle ei missään tapauksessa ole hyväksi enää illalla silmiä uuvuttavat näyttöjen valot vaan yritän pitää pikkukakkosen loppumisen meillä stoppina ruuduille.
Puhelin ei siirry sängyn viereen yläkertaan koululaisen kanssa vaan puhelin jää alas lataukseen.

Eräs raivari koululaisella ruudun tuijottamisen lopettamisesta herätteli hiukan itseäni, nyt oli hommaa rajoitettava ettei leviä käsistä tai ole vuoden päästä riippuvuus kännykästä kahta kauheampi.
Kuulin sen verran kovia kauhutarinoita kuinka nopeasti pienet lapset ovat saaneet ruudusta riippuvuuden ja ruudun katselu on häirinnyt yöunia sekä keskittymistä koulussa.


Kännykkä koululaisella on tosi hyvä juttu.
Hän voi viihdyttää itseään sillä odotellessaan treenien tai koulun jälkeen vanhempia, hän saa pidettyä yhteyttä kauempana asuvempiin kavereihin ja itse saan häneen nopeasti yhteyden ilman, että tarvitsee käydä koko naapuruston vanhemmat läpi lasta kotiin etsiessä.

Kuinka teillä on järjestetty lasten ruutuajat? Millaisia järjestelyitä ja mietteitä asia on herättänyt?

6 kommenttia

 1. Täällä kamppaillaan ekaluokkalaisen kännykän käytöstä, kattelis youtubesta tubettajia aamusta iltaan ja raivarit tulee jos sanotaan että känny pois. Meillä 2kk ikäinen vauva kotona ja toki vanhemmilla aika menee paljolti senkans ja sisko käyttää sen.ajan "hyödyksi" ja kun.äitikin on usein väsynyt niin kännykkä kierre on valmis! Kiitos postauksesta, sain taas herätyksen että eiköhän sille meidän koululaiselle nyt keksitä muutakin tekemistä :)-satu-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä sama juttu Pinjalla, käyttää kyllä hyödykseen kaikki pienemmän sisaruksen äidiltä viemän huomion sekä siivousaikani jne.
   Nyt meillä on oltu ihan kännykän orjana kun Pinjalla leikattiin nielurisat ja on kotona koulusta viikon verran mutta tämä sallittakoot, aika käy kyllä kotona pitkäksi, yritän kyllä saada välillä lukemaankin ja piirtämään puhelimen ääreltä.

   Poista
 2. Ruutuaika on iso kysymys. Kännyköissä yms. on niin paljon hyvääkin (lapsen saa halutessaan heti kiinni), muttamutta... Mikä määrä on hyvä määrä, siinä vasta kysymys..!
  http://westendmum.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, omasta kännykästä on pian jo 9-vuotiaalle todella paljon hyötyä mutta kännykkään koukuuntuminen käy kyllä nopeasti. Uskon, että lapsen käytös kyllä viestii omalla tavallaan kun ruutua on liikaa tuijoteltu.

   Poista
 3. Ajankohtainen aihe myös täällä, joka hiertää jatkuvasti pian 11v esikoispojan kanssa :/ Ruutuaika meillä viikolla 2h ja viikonloppuisin enemmän. Ja jatkuvasti silti mangutaan, että ihan liian vähän, ja kaveritkin jo ihmettelee näin tiukkaa linjaa, huoh.
  Pitäisi tosiaan muistaa, että nykyaika on nykyaikaa ja se on tätä nyt. Eikä verrata omaan lapsuuteen, jolloin oltiin aina ulkona ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on onneksi Pinjalla paljon muita harrastuksia, tykkää liikkua vielä ja hiihtämäänkin lähtee mielellään jos joku kaveriksi tulee. Tuntuu vain, että kavereiden kanssa olokin on pelkkiä kännyköiden näpräilyjä, pitää yrittää aina välillä patistaa tyttöjä ulkopuuhiin koska silloin huomaa kännykät unohtuvan.

   Poista