Rantakausi avattu

Olin eilen ensimmäistä kertaa lasten kanssa rannalla, itsehän en toki vielä ihan hetkeen uimaan uskaltaudu mutta lapset nauttivat vedestä.
Pinja onkin käynyt kaverillaan jo muutaman kerran aikasemminkin uimassa mutta Islalle eilinen oli ensimmäinen kosketus tälle vuodelle järvi veteen.

Kovasti tuntui Islakin nauttivan vaikka selvästi jäätävän kylmää vesi vielä oli.
Oma rannalla oleskelu ei ole menevän taaperon kanssa mitään herkkua, Islalla ei ole mitään itsesuojeluvaistoa varsinkaan kun isosisko uiskentelee kauempana.
Sain useaan otteeseen jättää itse hengittämättä kun säikähdin miten nopeasti Isla painelee syvemmälle.


Pitää myös hiukan ihmetellä näitä isompiakin lapsia...
Meidän alueen facebook-ryhmässä oli keskustelua siitä kuinka nuoret rannalla ovat käyttäytyneet huonosti, tuuppineet järveen selvästi huonommin uivia kavereitaan jne.
Tietysti itsekkin olen ehdottomasti samaa mieltä, ettei ketään ikinä saa tuuppasta laiturilta yllättäen järveen mutta täytyy kyllä ihmetellä miksi nämä lapset joiden uimataito on heikompaa ovat päästetty rannalle ilman vanhemman valvontaa.
Hyvin uivat kaverit eivät missään nimessä ole mitään hengenpelastajia saatika heitä voi laittaa vastuuseen siitä jos jotain tapahtuu, lapset ovat aina vanhempien vastuulla uimassa ja varsinkin jos tietää, ettei se oma lapsi vielä ui varmasti ja pitkiä matkoja.


Pinja oppi uimaan viime kesänä niin, että ui pidemmänkin matkan mutta selvästi uinti vaatii häneltä edelleen töitä ja voimia sekä keskittymistä itse asiaan, en voisi kuvitellakkaan päästäväni häntä vielä vuosiin ilman vanhempien valvontaa rannalle uimaan, ehkä sitten kun uimataito on yhtä vahvaa kuin kävely ja tulee yhtä helposti ajattelematta ja pinnistelemättä.
Pinja on lähdössä juhannuksen jälkeen kesäleirille ja henkilötietolomakkeessa kysyttiin uimataitoa, raksitin suosiolla vielä kohdan "kohtalainen".


Pliis, vahtikaa niitä lapsianne jonka uimataito on vielä kohdassa kohtalainen, kohtalainen uimataito ei kerro vielä sitä, että lapsi jaksaa hädän hetkellä vetää itseään pintaan jos sattuu hörppäämään esim. vettä rajummin.
Niin ja olkaa tiukkoina myös käyttäytymisestä rannalla, erityisesti pienten paikkakuntien rannalla ei välttämättä ole valvontaa ja hukkuminen on vain oikeasti niin helppoa vaikka siltä ei kuulostaisikaan, ei tarvitse kuin olla liian pitkään veden alla, saada isku päähänsä tai muu sairaskohtaus tms.
Vaikka uskoisin jokaisen aikuisen toimivan jos näkee kenet tahansa hukkuvan mutta kun sitä ei välttämättä edes tajua, hukkuva kun ei huuda tai räpiköi...
Täällä on hyvät tuntomerkit hukkuvasta ihmisestä, katsastappa kuinka kauan sinulla on aikaa esim. ehtiä pelastamaan hukkuva veden pinnasta, aika ei ole muuten mikään pitkä.

Saarna pidetty joten ihania ja turvallisia uintipäiviä! :)

Ei kommentteja