Taaperolle potkupyörä?

Isla tarvitsee pyörän, luultavammin potkupyörän koska sillä on näillä sorateillä helpompi harjoitella kuin raskaalla tavallisella pienellä pyörällä apupyörineen.

Potkupyörät eivät olleet vielä kovinkaan tunnettuja silloin kun Pinjalle ensimmäistä pyörää hankittiin ja tuolloin päädyttiinkin tavalliseen pyörään apupyörillä.
Nyt potkupyörät tuntuvat ohittaneen suosiossa kokonaan ensipyörinä pienet polkupyörät apupyörineen, todella moni tuttavistani kehuu pienellä lapsella potkupyörää ja kuinka tasapainoharjoittelu on onnistunut potkupyörällä potkutellessa niin hyvin ettei apupyöriä tavalliseen pyörään siirtyessä ole enää tarvinnut.

Isla haikaillen katselee Pinjan polkupyörää ja kovasti omaa pyörää tuntuu nyt kaipaavan.
Itsekkin haluaisin Islalle pyörän jolla voisi liikkua puistoon ja naapuriin.
Talvella liikuimme paljon potkukelkalla ja pulkalla mutta nyt olemme joutuneet jälleen liikkumaan rattailla täällä ja olisi huomattavasti mukavempaa kun ei tarvitsisi aina kaivella rattaita ja irrotella lämpöpussia kun rattaat on meillä pääosin pelkässä nukutuskäytössä ja niissä on tietysti aina kiinni lämpöpussi ja istuinosaa pitää aina ulkoilun jälkeen puhdistella kauheasta hiekkamäärästä mitä varsinkin nyt keväisin kurasista vaatteista tulee.Potkupyöristä olen ensisijaisesti katsellut Pukya pienimmässä M-koossa.
Isla on vain 87cm pitkä eikä ole aikaisemmin potkupyörää kokeillut joten kovin iso pyörä voisi olla alkuun kankea käsitellä.
Mutta muitakin vaihtoehtoja kartoitetaan koska Pukya ei saa kait Jyväskylästä(?) eli menisi tilaushommiksi.
Yksi vaihtoehto on Nopsan oma versio ja yksi hyvältä näyttävä malli on myös Strider-merkiltä.
Kokuan puupyörä näyttää tyylikkäältä ja tuo malli onkin itseasiassa ensimmäinen näkemäni potkupyörä, tuollainen oli yhdellä puiston tytöllä silloin kun Pinja oli Islan ikäinen.
Pyörän puinen materiaali kuitenkin mietityttää sekä tässä pyörässä ei täyty Islan ainoa kriteeri, väri.
Isla haluaa pinkin pyörän! 
Kysynpä vaan mistä tämä innostus pinkkiin tulee, Isla näki kollaasin kaikenvärisistä Puky-pyöristä ja sieltä osoitti pinkkiä ja sanoi, Isla tahtoo pinkin pyörän!

Millaisia potkupyöriä teillä on? 
Mitä merkkiä suosittelisitte tälläiselle 2,5-vuotiaalle alle 90cm taaperolle?

P.S Olen muuten innostunut tosissaan nyt tuosta Snapchatista ja päivittäin sinne tulee nyt snäppäiltyä meidän arkisia kuulumisia, joten jos meno "kulissien" takana kiinnostaa niin minut löytää sieltä nimellä murulit.

33 kommenttia

 1. Meillä ostettiin viime kesänä kun tyttö oli alle 2v (silloin aika lailla Islan kokoinen tosin) tuo Pukyn M ja se menee meille vielä tämän kesän kun tyttö on vajaa metrin pitkä. Suosittelen ehdottomasti, tuo on ainut noista missä tanko on matalalla eli pienemmänkin lapsen on helppo päästä pyörän kyytiin ja alamäissä voi tarvittaessa nostaa jalat kyytiin huilimaan. Puky on myös todella kevyt, joten sillä on helppo aloittaa. Mitään vikaa en nyt kyllä tuosta keksi. Itsekin tilasin pyörän viime vuonna Pikkusiilestä, kun täältäkään ei niitä saa mistään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä löysin nyt käytettynä L-kokoisen pinkin Pukyn joka käydään meille torstaina hakemassa, mittasin Islan sisäjalan mitan ja vertailin sitä mittoihin niin pitäisi pituuden jo Islalla riittää L-kokoiseenkin pyörään. :)
   En malta odottaa Islan reaktioo kun näkee pyöränsä, ihaili sitä jo kuvasta. :)

   Poista
  2. Puky on kyllä huippu! Meillä ollut neljällä lapsella M kokoinen ja edelleen todella hyvässä kunnossa. Vuosi sitten jo nippanappa ylettyi L kokoiseen (2.5v) mutta edelleen tuo M koko menee tämän kesän. M on helpompi hallita pienien renkaiden vuoksi, mutta L toki pidempi käyttöikä.

   Poista
 2. Yksi mikä näist kaikista puuttuu niin on käsijarru. Meillä ei kyllä tyttö potkutellessaan sitä niinkään kaipaa mutta poika meni niin lujaa että jarrua tarvittiin usein. Ja jarru oli nimenomaan takapyörässä niin ei mennyt heti tangon yli nurin. :)

  Saija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pukylta löytyy juurikin sellainen malli jossa on käsijarru ja tulee takapyörään mutta valitettavasti tuota mallia saa ainoastaan L-koosta eteenpäin joka voi olla vielä tälle kesälle liian suuri Islalle. :(

   Poista
 3. Meillä on ollut kolme eri potkupyörää ja niistä yksi oli ihan huono. Puky on ollut paras! Meillä sillä M-koolla potkutteli vielä 3,5 -vuotias. Nyt se jäi pieneksi ja käyttöön otetaan siskon vanha Nakamuran potkupyörä (muistuttaa vähän tuota Nopsaa).

  Tärkeimmät jutut potkupyörän suhteen ovat mielestäni seuraavat: pyörä ei saa olla yhtään liian iso käyttäjälleen ja pyörän on oltava käyttäjälleen mieluisen näköinen, jotta hän haluaa harjoitella sillä kulkemista. Ja muista kengät! Ne kuluu potkutellessa aika reippaasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puky tuntuu olevan suosittu, päädyttiinkin siihen kun löytyi sopiva käytettynä. :) Meille on tulossa tosin L-koon pyörä joka mittojen perusteella pitäisi sopiva jo Islalle olla, toivottavasti näin on niin pääsee hurjapää hurjastelemaan heti pyörällään. :)

   Poista
 4. Meillä ei ole muista kuin Pukysta kokemusta, ja sitä voin kyllä suositella! Poika sai 2v lahjaksi sen toiseksi pienimmän ja se oli kyllä hänelle vähän iso silloin (pituutta oli reilu 2v kesänä 92-95cm). Tosin potkuttelee välillä nyt 6 vuotiaanakin sillä samalla Pukylla... ja pyörä on vieläkin kuin uusi.
  Pukyn kyytiin on helppo nousta ja se on laadukas. Jälleenmyyntiarvokin on hyvä.

  Eli pienimmälle Pukylle ääni täältä (itse just laitoin varaukseen sellaisen Polkupediltä, nouto lapsimessuilta, ja pinkkinä meidän neidille tottakai =) ).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puky on meillekkin nyt tulossa, löysin käytettynä L-koon pyörän ja jalan mitan mukaan pitäisi Islalle tuon jo sopia. :)
   Toivottavasti on sopiva ja pääsee heti kovaan käyttöön. :)

   Tuota Polkupedin tarjousta itsekkin katsoin josko olisin lapsimessuilta noutanut mutta koska menen junalla ja vaihtokin on Tampereella niin ajatus kantaa Helsingistä kotiin junassa pyörää ei houkutellut. :(

   Poista
 5. Itse googlettelin näitä aika paljon ja erityisesti ton tangon takia (= helppo nousta kyytiin) Puky vaikutti parhaalta. Neidille on semmonen tulossa synttärilahjaksi, joten varsinaisesti omaa kokemusta ei vielä ole. Mutta ystävien puheiden ja netin kahlailun perusteella Puky vaikuttaa tosi hyvältä! Kunhan käyttökokemuksia tulee (ja neiti ylipäätään saa sen pyörän lahjapaketista vkonloppuna!), niin omaan blogiin tulossa juttua tämän tiimoilta. :)

  Meea on aika samoissa mitoissa kuin Isla, ja meille siis se pienin koko tulossa. Eniten vaikuttaa jalan sisäpituus, joten se kannattaa mitata. :) Ja tuo pienin Puky M menee siis vielä metriselle lapselle, kun sitä kyselin verkkokaupasta - eli meilläkin hyvällä tuurilla vielä kesän 2017!
  Jkl:stä ei minunkaan tietääkseni saa, mutta netistä löytyy - Pikkusiilissä ainakin älyttömän nopea toimitus! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille löytyi myös oma Puky nyt käytettynä, Islalle tulee nyt tuo suurempi koko kun se sattui käytettynä löytymään ja mittaisin juurikin Islan jalan sisäpituuden Pikkusiilin ohjeiden mukaan ja L-koon pitäisi Islalle jo olla sen mukaan sopiva.

   Poista
 6. Meillä kokemusta tuosta Nopsasta ja oli ihan loistava pyörä. (: Vertailukohtaa muihin ei ole. Poika sai sen 2v-lahjaksi ja viipotti sillä menemään hurjaa vauhtia. Kolmeveenä saatiin jo apparitkin pois! Loistavia nuo potkupyörät tasapainolle. :)

  VastaaPoista
 7. Meillä ostettiin kuopukselle viime vuonna potkupyörä. Pukya kokeiltiin lapsimessuilla, mutta pienelle miehelle oli aivan liian ylisuuri. Ainut johon potkuttelijan koko riitti oli Strider. Mitään pahaa sanottavaa en ole keksinyt. Plussaa myös pitkäikäisyydestä eli periaatteessa vaihtosatulan kanssa meidän 5-vuotiaskin sillä pystyisi liikkumaan.

  VastaaPoista
 8. Meillä on tykätty Pukysta, ja potkuttelu on ollut tasapainon kannalta kyllä tosi hyvä juttu. :)

  Täällä meidän kokemuksia ja kokopohdintontoja:


  http://harmaajamuutiloisetvarit.blogspot.fi/2016/03/kokemuksia-pukysta.html?m=1

  VastaaPoista
 9. Kaverin lapsella on toi Strider, sopii hyvin tosi pienellekin.

  Meillä ei oo kuin perinteinen polkupyörä, just oppi Mini polkemaan :)

  VastaaPoista
 10. Meillä on jokin Cittarista hommattu potkupyörä. Muuten hyvä, mutta aika painava on, mikäli siis lasta ei huvitakaan enää ajella ja aikuinen joutuu pyörän kantamaan takaisin, niin häiritsi. Mutta tytön menoa ei kyllä häirinnyt lainkaan. Luulenpa, että suurin osa noista on hyviä, tärkeimmät kriteerit varmaan on oikea koko ja omaa silmää miellyttävä ulkonäkö.

  Meillä tyttö oppi ajamaan tavallisella pyörällä ilman appareita tosi nopsaan. Ekan kerran ajeli ilma appareita 2 veenä, tosin isä lykkäsi alkuvauhdin ja tyttö vain polki eikä osannut pysähtyä itse. 3 veenä sitten oppi itse lähtemään liikkeelle tavis pyörällä sekä pysähtymään myös. Suosittelen lämpimästi. :)

  VastaaPoista
 11. En oikein ymmärrä potkupyörän ideaa.. Miksi pyöräilyyn tarvitsisi opetella sellaisella ihan perus apurataspyörän sijaan? Siinähän joutuu ostamaan silloin kaksi pyörää. Apurattaiden tapauksessa kun riittää että ottaa apurattaat pois ja jatkaa ilman appareita samalla pyörällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ainakaan 2 vee ei osaa polkea polkimilla, mutta potkuttelee potkupyörällä jo kovaa vauhtia!

   Poista
  2. Potkupyörällä lapsi oppii nopeammin pysymään tasapainossa pyörän kanssa eikä apupyöriä tarvita välttämättä ollenkaan! Meillä 2v sai potkupyörän ja sillä meni yhden kesän, seuraavana kesänä lähtikin ajamaan tavallisella pyörällä tuosta noin vaan ilman apupyöriä :) Esikoisella taas oli apupyörät ja meni paljon pidempään ennen kun oppi ajamaan ilman niitä.

   Poista
  3. Osaatteko potkupyörien kannattajat hyvät kertoa loogista syytä, miksi potkupyörällä harjoittelu olisi jotenkin erinomaisempaa kuin apurattailla? Jos käytännössä mihin tahansa 12-16-tuumaiseen lastenpyörään, jonka kokoista potkupyörän jälkeenkin lapsi todennäköisesti käyttäisi (tuskin 20-tuumaisen pyörän käyttöikään asti potkuttelee..) tulee mukaan hintaan kuuluvat apurattaat, miksi niitä ei sitten voisi käyttää, vaan pitäisi vielä erikseen potkupyörä hankkia? Tasapainoa oppii terve lapsi monella muullakin tapaa, ja polkemisen taidon taas oppii ainoastaan polkemalla. Jos ainoaksi syyksi potkupyörän hankkimiselle loppupeleissä rehellisesti sanottuna on vanhemman mielihyvä, jonka saa kun lapsi oppii ehkä hätinä sen puoli vuotta aiemmin ajamaan ilman apurattaita kuin vanhanaikaisen köyhälistön perinteisen apuratasmallin lapset, on syytä katsoa peiliin.

   Poista
  4. Minä haluan Islalle ihan sen takia potkupyörän ettei meillä ole täällä asfaltoituja teitä missään joten erityisesti upottavalla soralla on todella raskas polkea pienellä pyörällä jossa apupyörät.
   Meillä on ainankin Pinjalla ollut 12 ja 16-tuumaiset pyörät ennen tuota 20-tuumaista nykyistä pyöräänsä eli ollaan aloitettu ihan pienestä pyörästä apupyörineen, ostettu seuraava malli apupyörillä edelleen ja sitten vasta tuo suurin nykyinen pyörä ilman apupyöriä. Pinja oppi polkemaan ilman apupyöriä muistaakseni vasta vähän ennen kuin täytti 5-vuotta joten mielenkiinnolla odotan miten Islan käy jolla tulee alkuun potkupyörä olemaan.
   Islan potkupyörä korvaa meillä tuon pienen 12-tuumaisen apupyörällisen pyörän mikä taas Pinjalla oli ensipyöränä mutta jo eteenpäin laitettu eli emme joudu yhtään sen enempää pyöriä hankkimaan kuin tähänkään mennessä, Islan ensipyörä tulee vain olemaan potkupyörä Pinjalla se oli 12 tuumainen apupyörällinen pyörä, tästä seuraava tulee muutaman vuoden päästä olemaan se 16-tuumainen pyörä, uskon, että Isla vielä ensi vuonnakin pääosin pyöräilee tällä potkupyörällä ja vasta sitten siirtyy tavalliseen lastenpyörään.

   Poista
  5. Potkupyörä on ratkaisevasti kevyempi kuin polkupyörä. Asumme kaupungissa ja 3 vuotias pystyi kulkemaan hoitomatkat itse potkien. Polkupyörä oli myös, mutta lasta joutui koko ajan auttamaan tai antamaan vauhtia työntötangosta.Lisäksi apupyörien kanssa meno oli vaarallisempaa, koska raskas pyörä kaatui helposti, jos apupyörä upposi kuoppaan tai meni katukivetyksen yli. Vaaratilanteita syntyi siis kaupungin liikenteessä helpommin.Potkupyörän liikeradat lapsi hallitsi paremmin. Myös bussiin meno yms. tilanteet joissa vanhempi joutui kantamaan pyörää sujuivat potkarin kanssa n. 100 kertaa helpommin. Pyörä apurattaineen ei edes mahdu kaupungin bussiin.

   Itse koin lapsen potkupyörällä ajon turvallisemmaksi, omatoimisemmaksi ja kätevämmäksi

   Poista
  6. Ei toki tarvitse ostaa potkupyörää. Itse koin potkupyörän helpompaa vaihtoehtona lapsen kannalta kuin apupyörällisen pienen pyörän (12 tuumaa). Pehmeällä soralla on todella hankala polkea, mutta potkuttelu sujuu helpommin. Jotenkin se apupyörällinen pyörä oli paljon epävakaampi. Ja siis meidän lapset oppineet pyöräilemään ilman appareita 5v (potkupyöräilijä) ja 6v ikäisinä.

   Poista
 12. Meillä on 2,5-vuotiaalla melko lyhyellä lapsella Solifer-merkkinen potkupyörä, johon kuuluu talvea varten renkaitten tilalle vaihdettavat suksetkin mukaan, maksoi vajaa 60€ Sportiassa. Säädöt riitti lyhyemmällekin kaverille ja tuo talvirälläily erityisesti plussana, joten useammasta ehdokkaasta valikoitui tuo pyörä.

  VastaaPoista
 13. Meillä on strider ollut kuopuksella käytössä, ja on siitä tykännyt.pitkäikäinen.penkin saa tosi alaskin. Tais tyttö ollakin juuri 2,5 vuotias ku sen sai 😊ei ole tullut minkään näköistä käytönjälkeäkään mitä nyt renkaat kuluneet.

  VastaaPoista
 14. Strider on hyvä, ihan pienille ja lyhyillekkin passeli. Saa talveksi sukset näppärästi kiinnitettyä alle joten käyttöä myös talvella. Kestävä ja laatupeli 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nii joo plussat velä sen keveydestä. Meillä tyttö alkoi potkupyärästä suoraan polkemaan ilman appareita alle 3 veenä... 1v. 3kk aloitteli potkuttelemaan ja aivan uskomattoman nopeesti oppi sillä menemään ja oli näppärä kapistus :)

   Poista
 15. Ehdottomasti potkupyörää liputan minäkin hiekkateille. Puky aivan mahtava juurikin edellämainituista syistä. Meille ostettiin Puky Pikkusiilistä Pinjan ikäiselle Islalle heti parivuotiaana ja nyt viisivuotias pikkusisko haluaisi vieläkin potkutella välillä pyöräilyn lomassa. Pitäisikin antaa potkupyörä kummilapselle tarkoituksenmukaisempaan käyttöön. =)

  VastaaPoista
 16. Meillä on ollut myös Puky ja siitä ollaan tykätty tosi paljon. Se on ollut kahdessa koossa. Siinä on hyvä ominaisuus, että saa jalat kyytiin, kun rullailee alamäkeen. Ihan huippuhan se potkupyörä on! Meillä oppi poika jo alle kolme vuotiaana ajamaan polkupyörälläkin Pukyn ansioista. Ja alle kaksi vuotiaana rullaili skettipuistossa mäkiä alas potkupyörällä. Ja poika tykkäsi rullailla vielä potkupyörällä, vaikka osasi ajaa pyörälläkin.

  VastaaPoista
 17. Strider on hyvä :) Paljon säätövaraa ja kevyt. Eikä tarvii pelätä, että renkaat puhkeaa. Kaverin lapsella on Puky ja siitä on useamman kerran rengas puhjennut.

  VastaaPoista
 18. Meillä on ollut kohta vuoden käytössä Stigan Runracer nyt kolmivuotiaallamme. Siinä rungon rakenne on tukeva ja jaloilla on tilaa potkutella. Jaloille ei ole astinlautaa, mutta emme ole kaivanneet. Lisäksi koin että kyytiin nouseminen jalkaa heittämällä satulan yli on "opettavaisempaa".

  Meillä potkupyörä valikoitui käyttöön juurikin siksi, että 2-vuotias pystyy omatoimisesti potkuttelemaan matkoja. Rattaiden kyytiin kun syntyi juniori. Emme siis hankkineet potkupyörä vain pyöräilyreittejä opettelua varten. Potkupyörä on myös hiekkatiellä käytännöllisempi näin kelirikon aikaankin. Ei haittaa upottava kurakko tiellä tai juuri lanattu pehmoinen pöperö. Talvella ainoastaan liukkaimmilla keleillä pyörä jäi kotiin. Ja kun meillä oli kävelykuntoa karttunut, jaksoi kaksivuotiaamme viime kesänä huristella potkupyörällä kilometrin matkan. Apupyörillä polkijoille matka on ollut raskaampi, vaikka ikää on ollut enemmän. Runracer on myös kannettavan painoinen ja siinä on säätövara sekä satulassa että ohjaustangossa. Ja sitä saa myös pinkkinä.😄
  Suosittelen siis lämmöllä hiekkateille pienille matkaajille potkupyörää.
  T: Hansu

  VastaaPoista
 19. Meillä on ollut kolmella lapsella Puky, suoraan se isompi malli kun siinäkin menee satula hyvin alas, mutta nousee vielä riittävän korkealle 4,5 vuotiaallekin jos pidempää matkaa sillä mielummin menee kuin normipyörällä.

  VastaaPoista
 20. Oletko kuullut Islabikestä ? Se valmistaa myös potkupyöriä (ei ole kyl pinkkiä).

  VastaaPoista