5,5-vuotta mutta silti niin toisilleen tärkeitä

Edelliseen postaukseen toivottiin siskosten suuremmasta ikäerosta juttua ja muistelisin, että olen tästä aikaisemminkin kirjoittanut mutta moni on muuttunut tuon jälkeen ja uusia juttuja tullut ilmi.

Ikäeroa on tytöillä se 5,5-vuotta.
Pinja oli tuon ikäinen silloin kun Isla syntyi ja kovasti tuleva isosisko pikkusiskoaan odottikin.


Nyt perheessämme on kaksi tyttöä, pian 8-vuotta täyttävä koululainen sekä reilu 2-vuotias taapero.
Vaikkei leikit aina yksiin menekkään niin voi miten tärkeitä tytöt toisilleen ovat ja toki hyvin tapellakkin osataan, sama unikaveri halutaan ja Isla tulee sotkemaan leikkejä.
Toisinaan Islan uhma käy myös isosiskon hermoille ja siskoltakin kuullaa jos tiuskasuita, "ole hiljaa!".

Nyt kun Isla puhuu jo hyvin ja leikitkin sujuu kunhan isosisko neuvoo niin tämä kaksikko touhuilee paljon keskenään.
Pinja on opettanut Islalle piilosleikin ja Pinja lukee Islalle kirjoja sekä leikkii majaleikkejä.


Toki Islaa harmittaa kun Pinja on niin tärkeä ja Pinjaa innolla aina kotiin koulusta odotellaan kun siskolla onkin menoja, harrastuksia, kavereilla kyläilyä ja muuta mihin pikkusisko ei mukaan pääse.
Välillä kuitenkin huomaan ihan Pinjastakin miten on kivaa olla kotona kotipäivänä ja touhuilla Islan kanssa.


Pinjasta on myös suunnattomasti apua nyt kun Isla osaa jo puhua mikä harmittaa ja on jo sen verran isompi.
Juuri tänään Isla halusi välttämättä jäädä vielä Pinjan kanssa ulos kaivelemaan lumikasaa ja Pinja kovasti vakuutti katsovansa Islan perään niin siinä he touhuilivat lumikasan kimpussa kiltisti varmaan tunnin verrankin.
Pinja myös tykkää opettaa Islalle kaikkea uutta, niin hyvässä kuin pahassa, pääasiallisesti kuitenkin hyvässä.
Erityisesti upein juttu on Islan pottailu innostus minkä Pinja sai heräämään houkuttelemalla Islan potalle, tämän jälkeen Isla on tosi upeasti ruvennut pottailemaan.


Vaikka olen välillä miettinyt olisiko lapset pitänyt tehdä pienemmällä ikäerolla jotta he menisivät paremmin samoissa leikeissä jne. mutta niin minut on vain saatu yllätettyä kuinka hyvin erityisesti
Pinja on osannut olla Islan tasolla ja leikkiä Islan kanssa leikkejä jotka sopivat juurikin tälläiselle taaperoikäiselle.


Itse olen ainut lapsi ja näiden siskoksien suhdetta on nyt ainoan lapsen näkökulmasta aivan ihanaa seurata kuinka se kehittyy tiiviiksi ja läheiseksi.

14 kommenttia

 1. Vastaukset
  1. Kiitos, pääosinhan nämä niin suloisia ovatkin! <3

   Poista
 2. Hauska lukea! Meillä on pojilla myös tarkalleen 5v 7kk ikäeroa. Toisinaan sujuu hyvin, mutta aika usein otetaan yhteenkin. Parhaita hetkiä on seurata, kun isoveli opettaa jotain pikkuveljelleen tai lukee vaikka kirjaa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo meillä kuulostaa samalta, yhteenkin otetaan, jotenkin hassua, että vajaa 8-vuotias tappelee reilu 2-vuotiaan kanssa mutta tärkeitä silti ovat toisilleen, meillä myös luetaan pikkusiskolle iltaisin kirjaa. On niin suloista kun Isla haluaa joka ilta kömpiä hetkeksi siskon viereen kuuntelemaan lukemista. <3

   Poista
 3. Meilläkin tyttö tykkää myös lukea kuopukselle, mikä onkin tosi ihanaa. Myös yhteinen leikki ja hetkellinen vahtiminen sujuvat todella hyvin. Välillä kuopukselle kelpaakin vain sisko, jota kovasti koulupäivinä ikävöidään. Ei siis käynytkään niin kuten aluksi vähän pelkäsin eli että pojista olisi tullut tiivis kaksikko ja tyttö jäisi yksin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukemisen kuuntelu onkin tosi ihanaa, Isla nauttii tosi paljon kun Pinja lukee hänelle ja samoin ikävöidään isosiskoa kun hän on koulussa tai kavereillaan. Varmasti sama sukupuoli on lähentänyt myös näin suuressa ikäerossa.

   Poista
 4. Oiij ihanat siskokset! Kiva välillä lukea juttuja vähän isommastakin ikäerosta. Tää varmasti toimii monella tapaa erinomaisesti, sillä isompi sisarus on jo mennyt kaikkien isoimpien uhma vaiheiden ohi ja on jo niin itsenäinen, että on apuna pienemmän hoidossa. Varmasti myös helpottaa se ettei hän tarvitse myös koko ajan omaa huomiota, sillä on jo oma kaveriporukka :)

  Itse toivon lapset "sopivalla" ikäerolla, jos lapsia vielä lisää tulee. Saas nähdä kuinka käy :D Varmasti jokainen ikäero tuo omat haasteensa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille tämä ikäero on ollut oikein hyvä, toki muusta ei olekkaan omakohtiaista kokemusta. Valitettavasti esikoinen ei uhmaansa ollut ohittanut ennen pienemmän syntymää vaan juuri eskari-iässä Pinjalla oli aika jäätävä uhma vaihe mutta onneksi eivät ole yhtäaikaa vielä uhmanneet, nyt uhmaa taas pienempi.
   Välillä on kyllä ajatellut, että miksi en vain tehnyt näitä lapsia putkeen niin nyt oltaisi tästä pikkulapsen uhmasta jo päästy, nyt kun Pinjan kanssa on helpompaa niin sama juttu on aloitettu alusta ja nyt uhmataan ja taistellaan Islan kanssa. :)

   Poista
 5. Mun lapsilla ikäeroa 7v. Isompi ottaa pienempää mukaan leikkiin ja pienempi tietysti ihailee isompaa :) toki ne riiteleekin mutta sehän nyt kuuluu asiaan :)

  Varmasti paljon riippuu etenkin isomman luonteesta miten lähtee sujumaan. Meillä koko perhe odotti kuopusta niin kovasti että siksikin varmaan solahti asiat näin hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä samoin pikkusiskoa odoteltiin jo pitkään, kyseltiin milloin minullekkin tulee sisarus ja odotusaikana kovasti myös tuleva sisko odotti pienempää sisarustaan. Tytöt ovat luonteeltaan aika samanlaisia, yhtä jääriä ja uhmakkaita eli yhteen ottavat päivittäin mutta silti taas yhtä voimakkaasti myös toisiaan rakastavatkin.

   Poista
 6. Ettekö saaneet lasta aiemmin siis? :) Mua vähän jännittää kun poika nyt 3v3kk ja vauvaa ei näy. Toki onhan tässä aikaa mutta kun miettii pidemmälle että poika olisi esim sitten koulussa jos vasta sitten meille suotaisiin toinen lapsi niin onko heistä sitten toisille seuraa. Mutta ilmeisesti on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut kyse siitä, vaan emme halunneet aiemmin toista lasta. Itselleni vauvakuume iski voimakkaana vasta Pinjan ollessa 4-vuotta, sitä aikaisemmin en kuumeillut kovasti ja nyt näyttää menevän samalla kaavalla, vauvakuumeista ei ole tietoakaan. :)
   Kyllä niistä sisaruksista toisilleen on seuraa ja voimakasta sisarusrakkautta vaikka ikäero olisikin suurempi. <3

   Poista