Kuinka paljon on tarpeeksi?

Joulunalusviikonloppu käynnistyy pian ja monella on viime hetken lahjaostokset käsillä.
Meillä on lahjat jo hankittu ja viikonloppuna käynnistyy paketoiminen.

Näin lahjahärdellin keskellä tulee väistämättä mieleen mikä on sopiva lahjamäärä lapselle.
Tunnen itse pettymystä ja pahaa mieltä erityisesti niiden lasten puolesta jotka eivät saa välttämättä edes sitä yhtä toivomaansa lahjaa kun taas toisessa perheessä lapsi voi saada säkeittän lahjoja niin, ettei niitä viitsi enää avata, jotenkin ajattelen, että eikö olisi kohtuullista hankkia omalle lapselleen muutama kovasti toivottu lelulahja ja jos pakottava tarve on hankkia lisää kaikenlaista niin lahjoittaisi niitä ylimääräisiä lahjoja sitten sellaisille lapsille jotka saattavat jäädä jouluna lahjatta.

Olen oikeastaan aika huomaamattani opettanut Pinjaa toivomaan harkiten joululahjatoiveita ja miettimään millä oikeasti pitkään leikkisi ja mistä lelutoiveesta olisi pitkään iloa.
Meillä on Pinja yleensä noin viitisen pakettia saanut jouluna, ylityksiäkin on tullut mutta yleensä ne sisältävät jotain suklaata tai sukkia.
Islalla ei vielä joulusta kovin muistikuvia ole, eikä osaa vielä mitään toivoakkaan mutta pyritään pitämään samana lahjamääränä Islallakin.


Nyt olen itse paketteihin hankkinut lapsille muutamat Pinjan toiveet, perinteiset yöpaidat, yhden Islan paketin ja yhden yhteisen.
Muut toiveet tulevat sukulaisilta ja kummeilta.
Arvostankin kovasti sukulaisissamme sitä, että lahjatoiveita kysytään ja kimpassa vaikka hankitaan isompia toiveita kuin, että paketteihin käärittäisiin halpoja krääsäleluja paljon jotka eivät välttämättä toivelistalla edes olisi olleet ja unohtuvat pian täytteeksi lelulaatikoihin.

Itse olen saanut todella erilaiset lähtökohdat lapsena joulun lahjamääriin.
Muistan miten lahjoja kannettiin säkkitolkulla, minulla saattoi vieressäni hyvinkin olla se vuorellinen leluja, useimmiten oma mummoni toteutti lähes toiveen kuin toiveen.
Tätä samaa pakettivuorta en halua lapsieni jouluun vaikka toki joululahjat ihania ovatkin mutta kohtuus kaikessa, on paljon mukavampi availla muutama lahja ja leikkiä niillä joulun päivät kuin avata kasallinen lahjoja ja unohtaa suurin osa pyörimään huoneeseen jo heti avaamisen jälkeen.
 On myös lapsenkin kannalta paljon mukavempaa oppia odottamaan kovasti toivomiaan juttuja, en usko, että pidemmän päälle on lapselle kovin hyväksi jos kaiken toivomansa saa aina heti.

Toki lahjat kuuluvat lasten jouluun ja ihanne olisikin kun kaikki maailman lapset voisivat sen yhden toivomansa joululahjan saada.
Pinjaa jouluaatto jo vähän kuulema jännittää, jouluaatolta toivotaan riisipuuroa ja joulupukin tuloa Pinjan sanoin. :)

Näissä tunnelmissa, mukavaa joulun odotusta! 
Blogissa postaustahti on hiukan pidempi nyt kun on kaikkea joulujuhlaa ja joulun laittoa tms.

10 kommenttia

 1. Oletpa fiksu nuori aikuinen ajatuksinesi!

  VastaaPoista
 2. Meiltä itseltä tulee tytöille 5 lahjaa.Yksi isompi ja muutama pieni käytännöllinen. Ja sit tietenkin sukulaisilta ja isovanhemmilta. Yli kymmenen lahjaa per lapsi. Mulla kuitenkin on kolme siskoakin..Mun äiti yleensä antaa rahaa, ja hankin koko perheen yhteisen lahjan..Tuskin saavat noin montaa isompana..

  SANNA S.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä sai Pinja 12 pakettia ja Islan lahjoja en laskenut, niitä oli kuitenkin vähemmän. Taas oli isovanhemmat kuitenkin hankkineet jotain ekstraakin mutta suotakoot se heille, ihan överiksi kun ei kuitenkaan ole mennyt. :)
   Me saimme anopilta uudet peitot ja tyynyt sekä haaveilemani ison virkatun maton, omilta vanhemmiltani tuli toiveiden mukaisesti liinavaatteita ja uusi kattila, paljon siis toivomiamme käytännöllisiä lahjoja joille oli tarvetta mutta jäänyt meiltä hankkimatta. :)

   Poista
 3. Meillä saatiin lapsena ne hartaimmat toiveet, ellei ollut jotain tajutoman kallista. Sitten ehkä jotain ekstraa. Meillä osti silloin kummit, mummu ja pappa sekä eno äidin lisäksi. Nyt meidän omat saa jotain pientä (toivottavasti) osalta kummeista, yhdeltä sukulaiselta ja mummulta.

  Meillä ei tosin osteta leluja muuta kuin jouluksi ja ehkä synttäreillä, joten silloin olisi mukava myös saada jotain tosi mieleistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä sama juttu, leluja tulee pääosin jouluna ja synttäreillä, joskus saattavat jonkun matkamuiston matkalta saada tai Pinja ostaa jotain pientä omilla rahoillaan kaupungilla käydessämme mutta lelut sijottuvat pääosin synttäreihin ja jouluun. :)

   Poista
 4. Hyvä kysymys. Itsekin haluan antaa laadukkaita lahjoja, jotka kestävät. Meillä ei välttämättä muilta kuin omilta vanhemmiltani lapset saa toivelahjoja. Lapset myös uskovat vielä joulupukkiin, joten lahjoja pitää olla ostettuna myös siihen säkkiin. Kalliiksi tulee, joten odotan sitä päivää, kun pukkia ei tarvitse enää odotella ja lahjamäärä vähenee luonnollisesti. Toisaalta rakastan lahjojen hankkimista ja paketoimista ja antamista. Meidän perheessä synttärinä annetaan vain yksi lahja, eikä leluja, kirjoja tai pelejä ostella pitkin vuotta. Näin ollen paketteja tulee jouluna enemmän. Kaikkia toiveita ei täytetä kuitenkaan. Tänä vuonna tytöt paketoivat lahjat myös Romaniaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on myös samat ajatukset, haluan lahjoja joilla leikitään koko vuosi tai ovat jotain sarjaa jota jo kotoa löytyy, näitä hyvin lahjaksi tulikin.
   Meillä alkaa Pinja olemaan siinä rajoilla, että sukooko pukkiin vaiko ei, tänä jouluna miehen pikkuveli olikin yllätyksekseni pukkina ja oli vähän pettymys, veti kyllä pukin roolin todella hyvin mutta on erityisesti Pinjalle jo eleistään ja liikkeistään niin tuttu, että Pinja varmaan jo aavisteli jotain kun kyseli missä tämä veli on kun pukki kävi, ensi jouluksi tilataan kyllä kunnon pukki jota lapset eivät varmasti tunne. :)
   Meilläkään leluja ei ympäri vuotta saada, synttäreillä ja jouluna pääosin tulee vain leluja, vaatelahjoja en painota niinkään jouluun, niitä tulee kuitenkin ympäri vuotta hankittua. :)

   Poista
 5. Meilläkään ei kamalasti ostella lahjoja.
  Tytöt saa vähän kalliimmat lahjat eli ekaluokkalainen toivoi omaa tablettia ja se löytyy hänen paketistaan ja isosisko taas action kameraa ja se löytyypi hänen paketistaan :)
  Kalliita lahjoja mutta toivottuja.
  Tottakai pari leluakin löytyy ja isommalle tarpeellista esim sukkia/ alusvaatetta.
  Sukulaisilta tulee sitten kuitenkin kaikenlaista vielä joulupaketteihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin pikkuhiljaa vuosi vuodelta Pinjan lahjatoiveiden arvo kasvaa, toisaalta silloin painotetaan juurikin niihin kovasti toivomiin ja saa vähemmän kuin paljon arvoltaan pienempiä paketteja.
   Tulihan niitä paketteja kuitenkin taas aikalailla, sukulaisilta oli tullut vähän ekstaa mutta suotakoot se heille kun ei aivan ylitse mene. :)

   Poista