Kaksivuotias imetettävänä

Haaveilin saavani imettää Islaa WHO:n suositusikään eli 2-vuoteen saakka, tämän jälkeen sitten katsoisin tilanteen mukaan kuinka pitkään imetystä jatkaisin.
Kaksi viikkoa sitten tämä suositus tuli täyteen meillä ja voin rehellisesti sanoa, että olen tosi ylpeä ja tyytyväinen itseeni koska koen itse äitiydessäni imetyksen itselleni todella tärkeäksi ja läheiseksi asiaksi.


Pinjaa imetin 1,5-vuotiaaksi, harmittelen välillä miksi en jatkanut vielä puolta vuotta mutta tilanne oli niin erilainen huonosti nukkuvan Pinjan kanssa, että imetyksen lopettaminen antoi minulle suunnattomasti vapauksia ja koska yöt olivat niin huonot imetysksen lopetus toi myös niihin helpotusta.
Kuitenkin 1,5-vuottakin on tosi hyvin imetystä, erityisesti lapsen kanssa joka heräisi usein öisin rinnalle ja nukahti vain tissille joten 1,5-vuotta vain rinnalle nukutusta toi ainankin äärettömän kipeät niskat. :)

Isla on ollut siskoonsa verrattuna aivan ihana imetettävä jo alusta alkaen, ei ollut mitään rintakumisäätöä, rinnanpäät verillä tms.
Isla lopetti itse yöimetykset puolivuotiaana, toki satunnaiseti edelleen söi joskus rintaa öisin mutta pääosin harvemmin ja rauhoittui pelkällä tutilla.
Vuoden vanhana Isla vähensi myös huomattavasti päivisin imetyskertoja, menevä taapero kun on niin rinnalla oloon vaan ei ollut hereillä ollessa malttia joten imetykset ajoittuivat aamuun, päikkäreille menoon sekä yöunille menoon.
Lisäksi Islan tullessa vuoden ja imetysten vähentyessä sekä ruoka-annosten isontuessa uskalsin jo itsekkin huoletta olla öitäkin poissa ilman, että Isla huutaisi tissin perään tai imetykselle olisi ollut jotain haittaa.
Itselleni oli todella helpottavaa, että sain omaa vapaa-aikaa enemmän ilman, että minun pitäisi stressata kuinka Isla pärjää poissaollessani.

Hyvin onnistunut sekä helppo imetys on varmasti innostanutkin minua jatkamaan lapsentahtisesti enkä tunne kiirettä lopettamiselle vaan tällä hetkellä näyttääkin siltä, että Isla luultavasti itse vierottuu rinnasta.
Muutaman viikon on nimittäin kieltäytynyt päivätissittelystä ja yöunille mennessä maitohörpyistä, huutaa jo valmiiksi kun tietää tissiaikansa koittavan, että "ei tissiä!", eikä sitä myöskään suostu ottamaan.
Nyt siis en ole enää edes tarjonnut vaan vuorokauden ainut imetyshetki on ollut aamuisin Islan tullessa viereen hetkeksi, silloin hän itsekkin pyytää tissiä.


Olen itse kokenut molempien lasteni imetyksen itselleni todella tärkeäksi ja olen halunnut ehdottomasti imettää lapsiani, voisin kokea imetysksen epäonnistumisen itselleni todella raskaaksi aiheeksi.
Pinjan imetyksen alkutaipaleet olivatkin aika rankkoja, vauva imi jo sairaalassa rinnanpääni verille ja maidon noustessa pumppasin alkuun aina veristä maitoa ennen vauvan syöttöä joten voi vain kuvitella kuinka paljon imetys sattui, huusin yleensä johonkin tyynyyn vauvan napatessa imuotteensa kipeästä rinnastani.
Kun rinnanpääni parani vauvalle tuli suusammas joka tarttui kuinkas muutenkaan kuin rinnanpäihini ja taas huudettiin tyynyyt, siirryinkin tuolloin käyttämään rintakumia jota käytinkin varmaan ensimmäiset pari kuukautta putkeen.
Alun vaikeuksista selvittyäni imetys rupesi sujumaan todella hyvin ja maitoa riitti paljon syövälle vauvalle mainiosti mutta alun vaikeuksissa mietin kyllä jopa lopettamista mutta onneksi en toteuttanut eikä Pinja suostunut syömään pullosta.

Koska minulla on rinnat niin olen myös niillä oikeutettu imettämään, muuten olisin rinnaton, pitkä imetyshalu myös varmasti osaksi johtuu siitä, että myös minua sekä miestäni on imetetty pitkään.
Äidilläni sekä anopillani on kuitenkin edelleen imetysenkat hallussaan, meitä on molempia imetetty kolme vuotiaiksi saakka, en itse tiedä vielä tulenko tätä mummojen ennätystä Islan kanssa rikkomaan, ajatuksena on nyt tämän kahden imetysvuoden saavutettuamme imettää niin pitkään kuin meille molemmille imetys hyvältä tuntuu ellei nyt Isla itse pian vierottaudu kun niin kovasti siihen suuntaan merkkejä antaa.

Löytyykö sieltä lukijoista muita taaperoimettäjiä ja millaisia imetystarinoita teillä on?

Postauksen kuvat eivät valitettavasti kovin imetysaiheisia nyt ole, Islan kanssa kun ei enää mitään kovin seesteisiä ja kauniita imetyskuvia enää saa ilman ettei koko tissiä paljastele. :)

32 kommenttia

 1. Upea saavutus ja ihana, että on ollut sekä imettävälle että imettäjälle myönteinen kokemus :) itse oon imettänyt esikoista 1v2kk, keskimmäistä 1v6kk ja nyt kuopus on 1v1kk ja aion imettää niin pitkään kuin molemmista luontevalta tuntuu :) itsekin koen imetyksen tärkeäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tottahan tämä on, että niin kauan kuin molemmille imetys tuntuu hyvälle niin imettääkkin on mukavempi pidempään, lisäksi jos Isla olisi kova valvottamaan tms. niin olisin varmaan jättänyt imetyksen itse aikaisemmin kun Pinjan kohdalla imetyksen lopetus toi helpotusta nukahtamiseen.

   Poista
 2. Meillä on juuri kolme vuotta täyttänyt tissitakiainen :) Olin alunperin ihan varma, että lopetan kun lapsi täyttää 2. Sitten päätin, että lopetan, kun hän on 3. Mutta kun se on toiselle niin todella tärkeää, en ole vielä raskinut. Itsellä on asian suhteen vähän ristiriitaiset fiilikset. Välillä ärsyttää koko touhu, mutta toisaalta se on niin ihana läheisyystankkaushetki. Kirjoitin reilu vuosi sitten imetystaipaleestamme osan 1 ja osan 2. Niiden jälkeen on mennyt aika mukavasti ja seesteisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, en tiennytkään, että imetät vielä. Tosi fiiliksen mukaan tässä enää mennään, katsotaan päivä ja kuukausi kerrallaan kuinka pitkään jatketaan. Nyt Isla on selvästi päivän imetyksen jättänyt, ei ole suostunut viikkoihin enää ottamaan rintaa päivällä vaan aamulla viereen tullessa vaatii tissiä joten toisaalta tuo yksi imetyshetki vuorokaudessa on ihana säilyttää ja koska on vain se yksi niin ei meidän arkeemme vaikuta mitenkään.

   Poista
 3. Aivan mahtavaa! Ihana lukea näitä juttuja miten alun hankaluuksien jälkeen on mennyt tosi ihanasti. <3 Jos itellä on joskus lapsia niin haluan kyllä imettää, ja mahdollisimman pitkään. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi vähän ensisynnyttäjille kerrotaan alun imetyksen vaikuksista, itsellenikin tuli aivan yllätyksenä, että esikoisen kohdalla imetys ei ollutkaan niin helppoa ja yksinkertaista mitä odottaessa ajatteli. Olin kuitenkin jo odotusaikana vahvasti päättänyt imettää joten olin niin vahvasti imetyslinjalla, että jaksoin taistella noiden muutaman ensi kuukauden ajan imetyksen kanssa.

   Poista
 4. En koe että jos ei imetä niin että siinä olisi jotain pahaa.
  Itselläni ei maitoa noussut kunnolla ollenkaan joten siirryttiin korvikkeisiin ja vauva rauhottui heti kun sai enemmän maitoa mitä rinnoista tuli.
  Synnärillä oli jo niin epätoivoinen olo kun jankutettiin että kyllä se maito nousee ja vauva huutaa ja huutaa kun mitään ei kunnolla saa ja korviketta kun pyysi niin se oli jotenkin ihan kamalaa kun tarkastettiin paljonko sitä annetaan yms.
  Parempi ettei toisella ole nälkä kun että huutaa nälkäänsä.
  Enkä koe mitenkään epäonnistuneeni etten imettänyt kun pari viikkoa. Mies pystyi hyvin osallistumaan pullolla ja sain sitten omaa aikaa käydä salilla, ulkona yms.
  Kaikki tavallaan :)
  Minua äitini imetti neljä kuukautta ja tarhaan menin 8kk ikäisenä joten senkin takia oli kuulemma parempi lopetella aikaisemmin imetys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä imetys miksikään pyhäksi tee eikä imetyksen onnistumisella ole minkäänlaista yhteyttä siihen kuinka läheisyyttä ja rakkautta lapselleen antaa, ystäväpiirissäni on paljon niin äitejä jotka eivät ole imettäneet ja jotka imettävät pitkään, eikä asia tee meistä mitenkään erilaisia äitiydessämme.
   Toki pidän tärkeänä itse sitä, että edes yrittäisi, hyödyt imetyksestä kuitenkin varmasti on jokaisen tiedossa joten itse koen tärkeäksi edes yrittää alkuun.
   Hienosti olet sinäkin kuitenkin yrittänyt ja hyvä vain, että luovutit, pari viikkoa on kuitenkin tosi pitkä aika ja kyllä siinä ajassa huomaa nouseeko se maito vaiko ei ja vastasyntyneelle se pienikin ternimaitotilkka on todella ravintorikasta ja tärkeää. :)

   Poista
 5. Täällä myös yksi taaperoimettäjä :) Tyttö on 2v 4kk ja tissi on tosi tärkeä vieläkin. Tissillä ollaan noin 4-5krt päivässä. Itse osaa jo tietenkin pyytää sitä :)
  Olen ajatellut, että mennään lapsentahtisesti. Jossain vaiheessa kesällä/alkusyksyllä imetys alkoi tuntua raskaalta, mutta se tunne meni ohi. Imetyshetket on ihania ja tärkeitä meille kummallekin! Saa nähdä kuinka kauan tämä imetystaipale jatkuu, esikoista imetin vähän reilun vuoden ja hän halusi itse tissittelyt lopettaa.

  Hieno saavutus! Ja tosi hienoa ja tärkeää että kirjoitat taaperoimetyksestä!

  Terv. Niina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hienosti olet jaksanut imettää ja vielä kuitenkin useasti päivässä. Meillä tosiaan näyttäisi nyt siltä, että imetyskerrat jäävät yhteen kertaan päivässä, Isla ei enää millään suostu syömään muulloin kuin aamuisin viereen tullessaan rintaa ja itse myöskin sanoo milloin tissiä haluaa.
   Imetyshetket ovat kyllä ihania ja rauhoittaa vilkasta taaperoa mukavasti syliin kun muutoin ei malttaisi enää sylissä olla, aamukin on mukava aloittaa kevyellä laskeutumisella kun puoliunessa vielä tissitellään pitkäkin aika vieressä. :)

   Poista
 6. Meillä nuorin on kohta 2v3kk ja aamumaidot vielä malttaa just ja just ottaa. Muuten imetys on jäänyt ihan pojan omasta halusta. Ei malta ja iltaisin simahtaa hetkessä ettei enää jaksa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä näyttää käyneen juuri samoin, Isla itse pyytää aamulla tissiä mutta muutoin ei nyt enää tissimaitoa malta ottaa, toisaalta mukava se on aamullakin imetellä kunhan vain maidon tulo pysyisi edes jonkinlaisena nyt tällä kerran vuorokaudessa imetyksellä.

   Poista
 7. Saako tälläistä edes sanoa. Mutta kun näin 2-vuotiaan tuossa kuvassa, jotenkin ei tunnu luontevalta imetettävältä. Itsellä jo vanhemmat lapset ja meidän maailmassa imetys on niin kaukana mistää "hyvän äidin mittarista" kun olla ja voi.
  Kyllä tuo WHO:n suositus aika oudolta tuntuu, kehitysmaissa ehkä ? Mitään terveysvaikutuksia tuolla 2-vuotiaan imettämisellä ei ole ja sädekehääkään en lähtisi jakamaan. Itseäni on kuulemma imetetty 2-vuotiaaksi ja lähinnä vastenmieliseltä tuntuu. Eili ääni imettämiselle kyllä (jos onnistuu) , taaperoimetykselle ei

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillä itseasiassa on edelleen terveysvaikutuksia. Esim. ystäväni lapsi sairasti syöpää alle 2veenä, jolloin äiti vielä imetti. Lääkärin mielestä äidinmaito oli tilanteessa parasta mahdollista ravintoa lapselle ja piti imetyksen jatkumisen todella hyvänä asiana. Äidin maito sisältää vasta-aineita ja on todella ravitsevaa vielä taaperollekin. Minusta imetys on jokaisen äidin ja perheen oma asia. Mitään haittaa siitä ei kenellekään ole.

   Poista
  2. Tajuatko itse mikä ristiriitä viestissäsi on?

   Poista
  3. Tietenkään se miten lapsen ruokkii ei ole mikään hyvän äidin mittari, inhoan koko asetelmaa hyvä ja huono äiti joka ei todellakaan tule mistään lapsen ruokinnasta, huono äiti on jos lapselleen ei anna ruokaa ollenkaan...
   En ole itse sen tarkemmin jaksanut perehtyä syvemmin noihin suosituksiin muutoin kuin, että äidinmaito ei tietenkään isommalle taaperolle ole enää kasvun kohdalla välttämätöntä mutta äidinmaito sisältää edelleen vaikkakin imetyskertoja olisi kerta päivässä niitä hyviä vasta-aineita ja vitamiineja jota voisi ajatella taaperon superfoodina.
   Meillä lapset ovat tosi vähän sairastelleet ja erityisesti vanhemman tytön vastustuskyky on jotain ihmeellistä, vaikka kaikki muut olisivat kipeänä niin hän takuuvarmasti on terveenä, en sitten tiedä vaikuttiko pidempi imetys vaiko ei hänen vastustuskykyynsä.

   Poista
  4. Koostin vähän faktoja taaperoimetyksestä omaan blogiini. Käyhän sieltä kurkkaamassa , mitä terveysvaikutuksia sillä on. Ihan tutkittua tietoa, eikä vain mutua, kuten sinun kommenttisi anonyymi :)

   Poista
 8. Tyylinsä kullakin. Minustakin jo kävelevän ja puhuvan lapsen imetys kuulostaa jotenkin vastenmieliseltä. Puistatuksia koin juttua lukiessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi apua.. Voisiko luonnollisemmasta asiasta olla kyse <3

   Poista
  2. Itse en koe vastenmielisenä, ihmettelempä miksi olet kuitenkin postauksen viitsinyt lukea jos puistatuksia toi, otsikko kuitenkin kertoi jo hyvin postauksen aiheen. :)

   Poista
 9. Toisethan imettää vieläkin isompia lapsia.
  Esim koulu ikäisiä, luin kerran lehdestä jutun.
  Se meni minusta vähän yli jo kyllä, olin vähän että häh :D
  Mutta kaikki tyylillään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En itsekkään ehkä osaisi ajatella, että imettäisin vielä meidän kouluikäistä tai, että hän haluaisi edes olla imetettävänä mutta jos joku näin tekee niin tuomitsemaan en mene. :)

   Poista
 10. Nimenomaan tuo WHO: n suositus on kansainvälinen ja sillä pyritään turvaamaan kehitysmaiden lasten turvallisuus ( Suomessa suositus on imetys vuoden ikään). Siellä korvikkeet sekoitellaan likaiseen veteen ja äidin maito on täten turvallisempaa. Muutenkin hygienian kanssa on niin ja näin ja lehmänmaidon puhtaus ei ole taattu. Mutta kukin toki tyylillään, vaikka meillä täällä pitkälle imetykselle ei sinällään ole perusteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansainvälinen eli koskee myös Suomea :) Se tarkastetaan aika ajoin, eikä ole ollut mitään perusteita poistaa Suomea listalta. Kehitysmaissa tuo likainen vesi on ongelma. Täällä meillä pitkän imetyksen edut pohjautuvat kansantautien ehkäisyyn, imetyksellä on niihin positiivinen vaikutus. Kuten ehkä arvata saattaa, joka maassa omat "ongelmansa" ja tässä suosituksessa on tarkkaan laskettu sekä hyödyt, että haitat. Näitä meidän perinteisiä ja huolestuttavia kansantauteja ei taas esim. Afrikasta löydy yhtä paljon kuin täältä.

   Poista
  2. En ole itse sen tarkemmin näihin suositukiin perehtynyt mutta olen kyllä ymmärtänyt, että WHO:n suositus koskee yhtälailla suomeakin koska neuvoloissa jne. suosituksesta puhutaan imetyksen yhteydessä. Kuten jo ylempänä kommentoinkin niin äidinmaito ei missään vaiheessa muutu ravinnottomaksi litkuksi vaan on edelleen taaperoakin imetettäessä erittäin ravintorikaista. Imetän enää sen kerran päivässä joten imetyksestä en voi ajatellakaan, että lapsi sitä ravinnokseen tarvitsee koska mahaa maidolla ei täytetä kuin aamuisin vaan ajattelen imetystä enemmänkin taaperon päivän "superfood" annoksena josta saa vitamiineja sekä vastustuskykyä.

   Poista
  3. Oletko huomannut anonyymi, että suositus on Suomessakin VÄHINTÄÄN vuoden ikään saakka? Se on siis Suomessakin imetyksen vähimmäiskesto, eikä takaraja. ;)

   Poista
 11. Hei! Minä olen ollut sellainen pitkän linjan imettäjä aina ja imetän tälläkin hetkellä Alvinia, joka on 2v8kk. Ajatuksena olisi kyllä päästä tissistä eroon 3v päivään mennessä.. Perheen muut 4 lasta ovat myös saaneet pitkään maitoa, yksi imetys ainoastaan loppui lapsen ollessa noin 10kk ikäinen, terveydellisistä syistä (allergiat). Kaikki muut ovat saaneet vähintään 2,5 vuotiaiksi rintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hienosti olet pitkään jaksanut imetellä, itse luovuin Pinjan kohdalla imetyksestä 1,5-vuotiaana kun yöt olivat niin huonoja ja Pinja nukahti vain rinnalle, tuolloin 1,5-vuotiaana Pinja oli ensimmäistä kertaa miehen kanssa kaksin mummolassa yökylässä ja yö sekä nukahtaminen oli sujunut niin hienosti, että päätin siihen lopettaa imetyksen.
   Isla on nyt vähentänyt imetystä itse tuohon kerta päivään, tällä määrällä voisin hyvin kuvitellakkin imettäväni vaikka kuinka pitkään. :)

   Poista
 12. Hei! Kiva kuulla että sielläkin imetystaival sujunut noin hyvin. meillä on nyt 2v4kk ikäinen tyttö joka edelleen pyytää rintaa 2-3 kertaa päivässä , yleensä illalla ennen kuin nukahtaa ja aamulla kun herää. olen tyytyväinen että imetys on sujunut näin hyvin vaikka nyt huomaan itsestäni että jotenkin minulle rupeaa nyt riittämään =) onneksi tyttö on nyt jo niin iso että hänen kansaaan voi neuvotella asiasta jos väliin tuntuu että nyt en halua tisua antaa, ymmärtää kyllä pienoisen purinan kanssa =) luulen kuitenkin että pikkuhiljaa meidän imetystaival on kääntymässä loppusuoralle niin ihanaa kuin se onkin ollut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä Islalla oli juuri samanlainen rytmi milloin halusi tissiä mutta nyt on tosiaan kieltäytynyt muista paitsi aamun imetyksestä. Saa nähdä kuinka pitkään haluaa enää tissiä kun nyt on niin siitä kieltäytynyt, tuntuu tällä hetkellä, että on vain ajan kysymys milloin kieltäytyy aamutisutteluistakin.
   Todella hienosti olet jaksanut pitkään imettää vaikka nyt imetystaival pian loppuisikin niin tosi pitkä imetysaika on sinullakin takana. :)

   Poista
 13. Meillä on kuusi lasta. Olen äitinä imetysmyönteinen, noin 1,5v saakka olen keskimäärin lapsiani imettänyt. Toinen lapsemme sai rintaa vain 5 kuukautta ja siitäkin jonkin aikaa osittaisimetyksellä. Voisi kuvitella "uskomuksen" mukaan, että hän sairastelisi enemmän, mutta neiti on pitänyt vain pissatulehduksen vauvana ja flunssat ja vatsataudit joko hän välttää tai sairastaa vain pikkuisen. Äidinmaito on toki tärkein suoja, mutta näköjään riippuu monista muistakin asioista. Ja silkasta tuurista :D Piia

  VastaaPoista
 14. Mun mielestä on ihanaa, että uskallat puhua tästä asiasta. Tämähän tosiaan on kuin tikun sohaisu muurahaispesään :). Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että imetystä pitäisi edes yrittää mutta en tietenkään tuomitse ketään joka ei siinä onnistu. Enkä taaperoimettäjiäkään tuomitse, vaikken itse ole heidän joukkoon päässytkään. Päin vastoin. Ei äidinmaidosta ihan varmasti kenellekään pikkulapselle haittaa ole, vaikkei ehkä hyötyäkään (psyykkinen puoli suurempi). Miksi se ihan "ällöttää" joitakuita? Minusta ällötys imetystä kohtaan on paljon oudompaa :D
  T.Laura
  Ps.Saitko muuten opiskelupaikkaa?

  VastaaPoista