Shh, nukuhan nyt!

Otsikkokin sen kertoo, Isla nukkuu huonosti...
Viime yönä heräsi jotain kello 02, perinteisesti jo nousi pinnasängyn laitaa vasten ja alkoi huutelemaan, peittelin takaisin ja nousi ylös heti kohta uudelleen.
Sen tarkempaa jokaista peittelyä muistelematta, Isla nukahti viimein viiden-kuuden välillä sänkyynsä, tätä ennen otin viereen ja vaihdoin vaippaa, hyssyttelin, toruin kun veti hiuksistani jne.

Tälläisiä öitä on ollut nyt useempiakin lähiaikoina, mm. viikonloppuna molemmat yöt olivat monen tunnin valvomisia aamuyöstä.
Isla nukkuu pääosin yleensä hyvin ja jos vertaan Pinjan uniin tämän ikäisenä kuin Isla on niin Islahan nukkuu suorastaan loistavasti.
Siltikkään hyvät yöunet eivät ole kuitenkaan mikään varma jokaöinen juttu.
Huonot yöunet tuntuvat sattuvan aina jaksoittain, välillä on hyvien unien jakso ja välillä huonojen.


Isla ei viereen ottaessa tunnu rauhoittuvan yhtään enää vaan uni menee kahta levottomaksi jos otan Islan viereen.
Rintaa en anna ennen kuutta, ettei Isla vaan opi uudelleen vaatimaan yöllä rintaa.

Itkeskelyyn en ole nyt varsinaista syytä keksinyt, tänään annan illasta varmuuden vuoksi särkylääkettä jos kuitenkin itkee hampaitaan vaikka itku ei tunnu nyt varsinaiselta kipuitkulta.


Kun edellisen yön on valvonut niin seuraava päivä on aika uuvuttava, varsinkin jos valvottuja öitä on jo monta takanapäin.
Aamulla on kuitenkin noustava kellonsoittoon vaikka olisi juuri ummistanut silmänsä ja laittaa Pinja eskariin.
Toisaalta kun saa vain itsensä ylös, muutaman kupin kahvia kurkusta alas ja pääsee vaikka ulkoilemaan niin kummasti virkistyy edes hitusen, erityisesti ulkoilma auttaa pahimpaan väsymykseen.


Toki pelko on edelleen kun Isla useamman yön valvottaa, että jääkö tämä nyt päälle, Pinja kun valvotti lähes joka yö niin pelko on aina mitä jos Islakin rupeaa valvottamaan säännöllisesti jokaisena yönä.
Muistan, että juurikin rankinta valvomisessa oli kun Pinja oli yli vuoden, pikkuvauva-ajan valvomisen kesti vielä jotenkin hormooneiden voimalla mutta kun valvottajana on jo taapero alkaa uupumus olemaan ihan toista luokkaa.
Toivottavasti Isla palaa pian takaisin hyviin uniinsa öisin niin energiaa riittäisi itsellänikin paljon enemmän.

Mitenkäs muiden taaperot nukkuu?
Sanokaa pliis, että muillakin valvotaan, tuntuu niin tylsältä, että valvominen on alkanut kunnolla vasta nyt yli vuoden ikäisen kanssa. :(


20 kommenttia

 1. Hei. Meillä on lähes samanikäinen poika kuin teidän Isla. Oli n. 1-vuotiaaksi lähes täydellinen nukkuja: nukahti illalla - heräsi aamulla, omassa sängyssä. =) Nykyisin alkanut heräillä öisin ja jos otan viereen, niin ennemminki virkustuu. Jos annan maitoa joskus pullosta, ei sekään välttämättä auta nukahtamaan, vaan pyörii vieressäni vaikka pari tuntia, kunnes lopulta nukahtaa. N. viikko sitten me vanhemmat lähdimme väliaikaisesti evakkoon makkarista ja ikään kuin kaikkien unenlaatu ois parantunu. =) Joskus tarttee tutti käydä laittaan. Ääh, johtuuko hampaista vai liikkumisesta, mutta jospa se tästä taas!!!
  -Joela

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä minäkin olen harkinnut, että herääkö herkemmin meidän vieressä oloon mutta kun Islalle ei valmista huonetta ole ja joutuisimme tekemään vähän tai aika paljonkin valmisteluja ennen Islan siirtoa toiseen huoneeseen. :( Nyt taas viime yönä nukuttiinkin ihan hyvin...
   Mutta on tämä vaikeaa kun nämä eivät vielä puhu niin aina saa ihmetellä, että mitäköhän se tällä kertaa huutaa...

   Poista
 2. Ettei vain maidon tuoksuun heräisi jos esim sinun lähellä nukkui?
  Meillä tyttö nukkuu omassa huoneessa yksin ja ei ole heräillyt moneen kuukauteen :)
  Nukutaan viereisessä huoneessa johon kyllä kuulee jos alkaa itkemään.
  Meillä rauhottui yöt hyvin kun siirrettiin omaan huoneeseen kokonaan :)
  Myös itse voi rauhassa katsoa telkkaria makkarissa/lukea yms iltaisin kun ollaan miehen kanssa kahdestaan taas :)
  Toivottavasti pian yöt helpottaa teillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämähän se olisikin kun saisi Islan siirrettyä omaan huoneeseen mutta koska Islalla ei ole vielä omaa huonetta niin tämä vaatisi jonkin verran järjestelyä sen takia Isla onkin nukkunut nyt pidempään samassa makkarissa, keväällä kyllä on pakko saada sen verran aikaiseksi, että Islan saa omaan huoneeseensa. Viime yö olikin ihan hyvä mutta saa nähdä taas ensi yötä...

   Poista
 3. Meilläkin vuoden ikäinen heräilee, mutta herättyään nukahtaa pian uudelleen, joten valvominen ei ole siksi kovin rankkaa. Useaan kertaan yöllä herääminen syvästä unesta kyllä väsyttää, mutta varmasti teillä on paljon rankempaa, kun vielä valvomiset ovat noin pitkiä. Toivottavasti valvoskelu ei jää päälle pidemmäksi aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä miksi tosiaan Isla ei saa nukahdettua heti uudelleen, tosi ärsyttävää kun on väsynyt selvästi muttei saa nukahdettua, särkylääkkeen antokaan ei kovin vaikuttanut. Viime yö onneksi oli hyvä. :)

   Poista
 4. Meillä poika 1,5v nukkuu vieressä ja heräilee "miljoona" kertaa yössä kitisemään. Aivan totta, että kun imetän häntä vuojen ikäiseksi asti, silloin nämä yöherätykset kesti paremmin. Nyt ne vaikuttaa omiin yöuniin enkä saa unen päästä kiinni heräämisten jälkeen.. Suloinen on kyllä teijän yökukkuja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin kait hormonit ei enää pidäkkään hyvää kestovirkeyttä päällä vaan enemmänkin kestoväsymystä. :D
   Viime yö olikin onneksi taas hyvä, toivottavasti tulevakin on. :)

   Poista
 5. Kyllä täälläkin valvotaan! On valvottu jo kohta 1,5 vuotta ja 1-2 suht hyvää yötä viikossa on jo hyvin. Tiedän siis miltä tuntuu! Toivottavasti teillä nukuttaisiin pian paremmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, siellä siis vielä pahemmin valvotaan, meillä oli sama tilanne aikoinaan Pinjan kanssa mutta Isla on opettanut meidät näköjään liian hyvään ja heti kun on huonompia öitä on itse ihan tosi väsynyt.
   Meillä olikin viime yö taas hyvä, toivottavasti teilläkin yöt paranee. :)

   Poista
 6. Meillä on ollu nyt kans joku huonojen unien jakso pienemmällä neidillä. En tiedä, olisko meidänkin tytöllä tulossa hampaita. Ollaan parina yönä annettu nyt särkylääkettä ja heti on nukkunut pidemmän pätkän. Kuitenkaan hampaita ei näy enkä osaa katsoa onko tulossakaan. En muistaakseni esikoiseltakaan osannut sitä ikenistä katsoa. :D Tuntuu sitten turhalta, jos antaa särkylääkettä monta kertaa ja se ei olekaan sitä hammasitkua. Ota nyt näistä selvää... Tsemppiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Islalla on kaikki hampaat olleet tosi tiukassa ja hitaasti tulleita, nytkin sillä on vasta kuusi hammasta joten lisää on luultavasti piakkoin odotettavissa, kävin kyllä ikenet läpi mutten tuntenut siellä kyllä mitään pullottavaa ientäkään tms.
   Äh, ota tosiaan nyt näistä selvää, milloin itketään hammasta, korvaa, mahaa, ehkä sitten helpompaa kun nämä osaavat itse kertoa mihin särkee. :)

   Poista
 7. Meillä kaikkien kolmen muksun kanssa on toimittu tismalleen samoin, ja silti esikoinen- poika, on nukkunut parhaiten. Vuoden vanhasta täysiä öitä. Keskimmäinen- tyttö, heräili 3 - vuotiaaksi asti useita kertoja yössä tai sitten valvoi tunnin pari yössä. Ja nyt nuorimmainen, kohta 3v, edelleen herää ainakin sen kerran yössä. Nyt kokemuksesta tiedän, että se loppuu joskus, todennäköisesti hyvin pian. Muistan kyllä miten epätoivoinen olin keskimmäisen kanssa, pahinta oli herätä töihin risaisen yön jälkeen, päivästä toiseen. Mutta se mahtava tunne, kun huomaa, että hitsi, sehän nukkuu yön läpi, ja kohta huomaa, että joka yö!
  Toiset lapset nukkuu paremmin kuin toiset, ehkä se on luonnekysymyskin. Aina se ei ole kiinni siitä miten tai missä nukutaan.

  Joka tapauksessa iso iso tsemppihali!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, onpa teillä ollut kanssa huonot nukkujat, minä olin niin varautunut siihen, että Isla nukkuu myös alusta asti huonosti ja olikin tietysti erittäin positiivinen yllätys kun nukkuikin hyvin, tosin Isla on luonteeltaankin jotenkin paljon itsenäisempi ja rauhallisempikin. Pinja nukkui huonosti myös tuonne yli kolme vuotiaaksi kunnes unikouluttajan tsemppaamana otin niskasta kiinni itseäni ja tarrapalkinnoilla sain hänet nukahtamaan omaan huoneeseensa ja itsekseen, tämä tapahtui alta viikossa kun yöheräämiset loppuivat ja Pinja nukkui omassa sängyssään heräämättä yönsä. Minulla oli niin huonoja kokemuksia unikouluttamisesta, että pistin ihan stopin Pinjan unikoulutukselle vuosiksi ennen kuin älysin, että nyt tälle on tehtävä jotain, mies nukkuu jo patjalla joka yö kun lapsi valtaa sänkymme.
   Tsemppiä teillekkin, toivottavasti pian heräilyt loppuisivat teilläkin. :)

   Poista
 8. Harvoin tulee kommentoitua vaikkakin usein lueskelen. Nyt pakko kommentoidakin! Meillä pian 2v taapero. Herättää säännöllisesti joka ikinen aamuyö.. pyörii ja hyörii, kömpii omasta sängystä minun viereeni ym. Nukahtaa kyllä uudestaan, ennemmin tai myöhemmin ja aamulla herää sitten viimeistään 7:ltä. Voi sanoa että väsyttää. kaksi isompaa ovat vauvasta asti nukkuneet niin älyttömän hyvin, että tämä tuntuu harvinaisen vaikealta. Liian hyvään tottunut ehkä? ;) toivon että helpottaisi pian, koska töihinpaluu häämöttää muutaman kk:n päästä ja kauhistuttaa, miten selvitä skarppina työpäivistä, jos herätys on aina aamuyön tunteina... itse kun ei aina nukahdakaan helposti uudelleen kun kerran herää... Tsemppiä sullekin yökukkumisiin! toivotaan että helpottaisi oikein pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli toistepäin, Pinja oli äärimmäisen huono nukkuja pitkälle yli kolme vuotiaaksi saakka mutta Isla taas aivan toista maata, nyt on sitten liian hyviin uniin täälläkin ehditty tottua kun ärsyttää suunnattomasti kun joutuu monta yötä valvomaan.
   Meillä Isla ei yksinkertaisesti rauhoitu enää viereen otettaessa, lähtee vain karkuun koko makkarista, vetää hiuksista, kiipeilee päällämme jne. Tänään aamulla Isla heräsi vasta miehen kellonsoittoon kuudelta ja otin hänet imetettäväksi, heti kun ruokailu loppui, Isla lähti karkuun ja aloitti pyörimisen, päätin, että laitan suoraan omaan sänkyyn ja sinne sitten nukahtikin vielä ja hyvin nukkuikin jopa yhdeksään asti.
   Tsemppiä teillekkin valvomisien kanssa, toivottavasti valvomiset sielläkin loppuisivat pian!

   Poista
 9. Juuri tuon takia meillä on siirtyneet päälle vuoden ikäiset omiin huoneisiin, yöheräilyt on loppuneet samantien :D Alussa testattiin asiaa siten, että nukuttiin olohuoneen lattialla tyyliin viikko ja siinä jo huomasi, että yöheräilyt loppui tai väheni 1-2krt/yö. Jaksamisia arkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä olisi varmaan Isla siirtynyt jo omaan huoneeseen jos Islalla olisi valmis huone mutta kun ei ole ja ei ole jaksanut ruveta laittamaankaan sitä niin on vähän jäänyt. Voisi kyllä ensin kokeilla nukkuisikohan paremmin jos itse testattaisi ensin patjalla nukkumista eri huoneessa. Yläkertaan siirto hiukan hirvittää kun yläkerrassa on sitten sisko joka kuorsaa, lueskelee iltasella ja rymistelee vessaan. :)

   Poista
 10. Meillä kans yöt rauhoittui ja yösyötötkin jäi lopullisesti molemmilta kun siirrettiin omaan huoneeseen nukkumaan alle vuoden ikäisenä. Ja kaipa sitä jotain unikouluakin voisi tuon ikäiselle kokeilla, ettei nostelisi viereen tai hyssyttelisi, vaan kävisi vaan sanomassa hyvää yötä, vaikka sen sata kertaa. Kyllä se joskus oppii :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä loppui yösyötöt jo aika hyvin puolivuotiaana, en laske yösyömiseksi enää kuudelta tissittelyä, sehän on jo aamua. :D
   Minä en huomioikkaan Islaa yleensä kun herää huutelemaan, yleensä laitan tutin uudelleen vain suuhun ja lasken takaisin pään tyynyyn ja jos nousee heti huutamaan niin aika pitkään esitän nukkuvaa enkä huomioi huutoa mitenkään, pari tuntia jaksankin suht hyvin tätä pyöritystä mutta sitten on pakko jo keksiä muuta jos aamu rupeaa sarastamaan ja huuto ei vaan meinaa loppua. :)

   Poista