Edelleen kestovaippa

Minulta on kysytty toisinaan vieläkö meillä kestoillaan Islan kanssa ja itsellänikin on tarkoitus ollut tehdä uutta postausta kestoilusta.
Meillä on Islalla edelleen vain kestovaipat käytössä.
Täyskestoiltu ollaan muistaakseni siitä alkaen kun Isla oli jotain pari kuukautta, kuitenkin sen jälkeen kun olimme saaneet muutettua.
En itse pidä kestoilua sen ihmeempänä kuin muutakaan vaippailua, meille kestovaippa on vaippa ei kestovaippa, nämä vaipat vaan pyöräytetään pesukoneessa roskiin heiton sijasta.


Huomaan, että koko perhe on niin tottunut näkemään vaipat vain kestovaippoina, että kertakäyttövaipat taas kummastuttavat.
Mies nimittäin ajatteli jo kun Islan synttärivieraalta yhdeltä jäi muutama likavaippa portaillemme ja pahoittelivat kun unohtivat ne siihen, että pitäiskö ne vaipat viedä heille, kuvitteli siis heti, että ne pesastaan, jouduin vähän valottamaan miestä, että ei niitä tarvitse lähteä kuskaamaan mihinkään, sen kun roskiin laitetaan. :)

Me olemme ihmeen helpolla päässeet kestoilussa, mitään ongelmatilanteita meille ei kestojen kohdalla ole vieläkään tullut.
Kauhulla luin odotusaikana niitä kokemuksia kun kestoilu ei millään ole onnistunut, aina on vaipat päästäneet läpi ja aina on ollut vaatteet märkinä.
Ainut johon olen joutunut kestovaippapalstalta kysäisemään apua on kun vaipat rupesivat märkinä haisemaan, tähänkin tosin tuli nopeasti vastaus ja muutamalla pesukerralla 90 asteessa tappoi hajut vaipoista.

Luottovaipat tämän vuoden aikana ovat aika hyvin jo löytyneet.
Ehdottomat pomminvarmat vaipat pidemmällekkin vaihtovälille päiväkäyttöön ovat Bumgeniukset. Muita vaippoja en mielelläni oikein käytäkkään kuin näitä, nämä ovat istuneet Islalle hyvin jo alle puolivuotiaasta alkaen ja edelleen samat vaipat ovat käytössä.
Nämä ovat siis yhdenkoonvaippoja joissa korkeudensäätö on nepityksellä edessä.
Sisässä on yksi paksumpi pitkä mikrokuituimu sekä ohuempi imu, tällä imupaketilla menee hyvinkin kolmenkin tunnin vaihtoväli ja päiväunet.


Jos kaikki Bumgeniukset ovat pesussa valkkaan Islalle TotsBotsin (myöskin yhdenkoon vaippa) päälle. Tämäkin menee juuri sen parin tunnin vaihtovälin mutta ei oikein päiväunia kestä.
Jostain syystä Islalla kosteus nousee tästä herkemmin vyötäröltä ylös jos vaippaan tulee monet pissat.
Toinen lyhyen vaihtovälin vaippa on Tirsokkaan taskuvaippa, sisällään yksi Muksujen bambutaitto ja bambuinen tiimaimu lisäimuna.
Tämä vaippa tällä imumäärällä on selvästi lyhyemmän vaihtovälin vaippa jota en mielellään pitkään pidä koska tuo imumäärä ei kovin montaa pissaa kestä.
Molemmat näistä vaipoistakin istuu Islalle hyvin.


Yövaippoina meillä on jo pitkään ollut Onnikkaan L-kokoiset tuhdit yövaipat joissa päällä on Babyidean HH Woolit. Tämä paketti on ollut pomminvarma yökäytössä, eikä muita yövaippoja meillä enää olekkaan L-koossa.
Onnikkaan vaipassa on yksi paksu bambuinen pitkä imu taskussa ja päällä lisänä bambuinen tiimaimu joten imukerroksia tähän vaippaan tulee reilusti, lisäksi taskuun voi sujauttaa vielä lisäimun jos sitä tuntuu tarvitsevan, meillä tarvetta sille ei ole vielä ollut.
Parhaiksi villahousuiksi olen todennut nuo HH Woolit, vyötärö nousee tarpeeksi korkealle ja tuo paksu Onnikkaan sisävaippa mahtuu hyvin alle.
Tämä paketti on aika arvokas ja itsekkin hiukan nikottelin kun ostin uusia Onnikkaan yövaippoja (meillä on näitä 4kpl) ja yksi vaippa maksaa vajaa 30 euroa ja lisäksi HH Woolit L-koossa ovat noin 25 euroa.
Mutta tätä L-kokoa yövaipoissa meillä on käytetty jo kohta puoli vuotta ja mahtuu varmasti edelleen koko loppu vaippaiän, on pesty ja pidetty todella paljon.


Ostin odotusaikana monia erimerkkisiä vaippoja ja  mielestäni kestoiluun ei oikein ole oikotietä muuta kuin haalia monia erimallisia ja merkkisiä vaippoja siihen alkuun, jokainen vauva kun on erimallinen ja se mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovikkaan omalle vauvalle.
Meille ei esimerkiksi sopineet ollenkaan Fuzzit, kokeilin niitä taas jokin aika sitten ja ei toiminut edelleenkään, myöskään Nallen vaipat eivät istuneet Islalle, ei taskuvaipat eikä sisävaipat, MannaMaat ja Imse Vimset eivät istuneet ja Muksujen vaipat päästivät reisistä ohivuotoja.
Eli onhan noita merkkejä tullut kokeiltua mitkä eivät istuneetkaan, onneksi aina oli kuitenkin niitä hyvin istuviakin vaippoja käytössä niin muutaman testikerran jälkeen palasin takaisin hyväksi todettuun vaippamerkkiin.

Kestoilu meillä aloiteltiin pikkuisilla sisävaipoilla ja Imse Vimsen vaippakuorilla.
Tällä paketilla mentiin aika pitkään, varmaan se muutama kuukausikin alkuun, paketti oli pomminvarma pienelle rimppakintulle joten taskuvaipat hylkäsin alkuun ihan kokonaan.
Alkuun käytin myös sen maitokakkavaiheen pitkälti riisipaperia ihoa vasten, sen verran mukavuudenhalunen olin, että halusin vain viskata sen paperinpalan roskiin enkä pesaista vaippaa.

Saan edelleen ihmettelyjä kestoilusta toisinaan, pääosin ensimmäiset kommentit ovat, että tulee hirveesti pyykkiä ja miten jaksat kestoilla, eikä ole kauheasti hommaa ja joutuuko siihen kakkaan koskemaan, mua ainankin ällöttää likaset vaipat siellä ämpärissä ja eikö ne haisekkin ihan kauhealle...
Tuossa pääosin yleisimpiä ihmettelyn aiheita kestoilusta mitä saan Islan vaippaa vaihtaessani ja sitten alkaa minun perustelut, pyykkiä tulee himopyykkääjälle koneellinen päivässä enemmän, laiskempi pärjää kyllä koneellisella parin päivän sisälläkin, jaksamista nuo nyt ei verota yhtään sen enempää kuin vaipparoskiksen kiikuttaminen roskapöntölle, lisätyötä nyt tulee se yksi koneellinen per päivä tai joka toinen päivä ja minä himopyykkääjänä tykkään myös täytellä puhtaat taskuvaipat heti kuivuttuaan hyllyille jolloin on valmiina heti käytettäviksi.
Kakkaan en koske minäkään, hyi yäk, yhtä ällöä se on kestoilijalle kuin kertisten käyttäjälle, minä en tykkää huuhtoa kakkavaippoja enkä hinkata sappisaippualla tahrakohtia koska no, se on yäk...
Tämän takia meillä käytettiin maitokakkavaiheessa pitkään riisipaperia ja nyt kiinteän kakan kanssa on jo helppo pulauttaa kakka vaipasta pönttöön käsin koskematta ja hyvin se kakkasempikin vaippa puhdistuu koneessa puhtaaksi, pyykkikone siis hoitakoot loput.
Meidän vaippaämpäri ei ole ikinä haissut, vaippaämpärinä meillä on kannellinen Ikean peltiämpäri ja sinne sujautan likavaipat aina käytön jälkeen pesua odottamaan, liottaa ei tarvitse, ämpärin huuhtaisen aina tilkalla mäntysuopaa ja vedellä puhtaaksi kun olen laittanut vaipat pesuun.
Meillä ei siis haise likavaipat ovesta sisään tullessa. :)

Tästä päästäänkin pesuun...
Olen todella innokas pyykinpesijä, tykkään pyykkäämisestä ja pyykkihuollosta joten vaippapyykki ei ole minulle mitenkään ongelma.
Vaipat pesen omassa koneellisessaan tai sitten laitan sekaan muuta 60 pyykkiä jos kone ei tule vaippapyykistä täyteen.
Pesuaineena minulla on ollut pitkään hajusteeton Ariel jolla pesen kaikki meidän pyykkimme, kestovaippojen pesussa pitää ottaa huomioon, että pesuaineessa on alle 5% saippuaa jolloin vaipat eivät mene tukkoon, huuhteluainetta ei tule vaipoissa käyttää, etikkaa voi toisinaan lorauttaa pyykin sekaan jos kaipaa huuhteluainetta.
Meillä tosin ei käytetä ollenkaan huuhteluainetta muussakaan pyykissä joten en ole sitä kaivannut vaippapyykin seassakaan.
Villahousut tuuletan aina yön jäljiltä ja kun ne rupeavat haiskahtamaan niin heitän ne villanpesuohjelmalla ja aineella pesuun, joka toisen pesun jälkeen käytän villahousut lanoliinissa jolloin villahousuista tulee koskeudenpitävät, mutta tätä en edes tee joka pesun jälkeen, nuo HH Woolit ovat niin tiukkaan neulotut, että pitävät hyvin kosteuden vaikkei joka pesun jälkeen lanoliinittaisikaan.
Kuivausrumpu on näin syys/talviaikaan kestoilijan pelastus, kuivausrumpuun laitan kaikki muut vaipat paitsi pul-pintaiset taskuvaipat jotka nyt kuivuvat telineellä sisälläkin nopeasti.
Lisäksi kuivausrumpu tekee froteista ja veloureista ihanan pehmoisia pesun jälkeen.


Vaikken ole mitään kirjaa säästöstä tehnyt niin kyllä kestovaipoissa on varmasti meillä säästetty vaippakustannuksissa, vaikka uudet vaipat maksavatkin kappalehinnaltaan aina paljon, niin näitä on tullut osa ostettua myös käytettynä ja erityisesti nyt kun Isla käyttää jo kaikissa vaipoissa L-kokoa tai vaipat ovat yhdenkoonvaippoja niin en ole ostanut uusia vaippoja kuukausiin, muistaakseni loppukeväästä ostin viimeksi uuden vaipan, jotka olivat nuo uudet L-kokoiset sisävaipat.
Lisäksi näistä saa hyvin takaisin vielä myytyäkin, olen ostanut vähän arvokkaampia ns. merkkivaippoja, metsästänyt kivoja kuoseja ja luottovaippoja ja olen saanut pienet vaipat myytyä heti, Onnikkaan M-kokoiset yövaipat vietiin suorastaan käsistä vaikka laitoin niille vähän kovemmankin hinnan.

Tässä on nyt aika pitkä kattaus vuoden aikaiseen kestoiluumme, toki saa esittää kysymyksiä jos jotain heräsi mieleenne. :)

12 kommenttia

 1. Tuo on niin totta, että kun kestoihin tottuu, tuntuu kertikset ihan kummallisilta! Ekan lapsen lähes täyskestoilun aikana haisi mun mielestä kertisvaipat tosi pahalta. Kestoihin kun tottuu, menee ne ihan rutiinilla eikä niitä näe millään tavalla työläinä. Meillä mies oli ennen lapsen syntymää ehdottomasti sitä mieltä, että kestoillaan vain kotioloissa. Kestot otettiin käyttöön lapsen ollessa 5 päivää. Kuukauden iässä mies kysyi, miksi ihmeessä niitä käytetään vain kotona.. Noh, sen jälkeen käytettiin kaikkialla ;)

  Toisen lapsen kanssa aloitettiin myös kestoilla. Allergioiden takia elämä muuttui niiden kanssa niin hankalaksi noin puolen vuoden iässä, että päädyttiin kertiksiin (allergioiden vuoksi päiväkodissakin kertoivat lapsen sinne mennessä, että arpovat aina kuka joutuu vaipan vaihto hommiin :D). En ole lainkaan oppinut tykkäämään kertiksistä, koska ne on rumia ja ankeita ;) Onneksi kohta näyttäisi olevan elämä jo täysin vaipatonta. Jos meillä on joskus vielä vauva, on kestoilu ehdottomasti ainut vaihtoehto, jota vaippojen suhteen aluksi harkitaan.. Vaipat ompelin ite, joten merkit on ihan hepreaa.. Osa vaipoista perittiin serkkutytöltä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei Pinajlla ole käytetty ollenkaan kestoja, ihan kertiksillä mentiin koko vaippaikä, ei edes tullut mieleenkään ruveta kestoilemaan. Nyt Islan odotusaikana jo päätin kokeilla kestoja ja olla luovuttamatta jos alku ei sujukkaan ja tällä tiellä ollaan. :)
   Olisikin kätevää jos osaisi itse ommella vaippoja mutta onneksi näitä saa hyvin valmiinakin, valitettavasti vaan kotimaisten pienyrittäjien vaipat ovat aina vähän hakusassa kun heillä ei ole resursseja tehdä niin suuria määriä vaippoja kerralla myyntiin.

   Poista
 2. Kiva kun kirjoitit taas kestoilusta! Hassua, miten niin kysytään _vieläkö_ käytätte kestovaippoja - suurin osa juuri1v täyttäneistä käyttää vaippaa, ja huomattavasti helpompaa kestojen käyttäminen mielestäni on, kun ei sitä kakkaa enää ole joka vaipassa...
  Meilläkin bumgeniukset olleet luottovaipat jo kahdella vanhemmalla lapsella, ja hyvin ne näyttävät nytkin 2kk ikäisellä neidillä pelittävän. Törkeän kalliita vaan ovat, mies toi työreissulta jenkeistä ja olivat siellä puolet halvempia...
  Onko teillä kokeiltu onnikas-taskuvaippoja? Pitäisi neidille tilata vaippoja joululahjaksi, kun kaikkea muuta jo on enemmän kuin tarpeeksi.
  Esikoista odottaessa mies ei ollut oikein vakuuttunut kestovaipoista, mutta niin vasn hänkin sopeutui ja aika pian kestovaipat oli ne tavalliset, muut olivat muovivaippoja (ja nehän ne vasta haiseekin, hui hitsi mikä lemu jo yhden pienen pissan jälkeen... =) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ostin jonkin verran Bumgeniuksia käytettynä odotusaikana ja nämä käytetyt vaipat ovat edelleen meillä kovassa käytössä. :
   Löytyy meiltä muutamat Onnikkaan taskuvaipat, itseasiassa tuossa ekassa kuvassa onkin Islalla Onnikkaan yhdenkoontasku päällään. Nämäkin ovat toimivia olleet meillä ja pitävät hyvin muutaman tunnin, Onnikkaan taskuissa meillä on yksi MannaMaan perhostaitto sekä tiimaimu mutta eivät nämä Bumgeniuksia voita, kuosit Onnikkaan vaipoissa on vaan ihanempia. :)

   Poista
 3. Hei kiitos tästä postauksesta! Minä kokeilin esikoisen kanssa muutamia kestoja mutta luovutin kun homma ei alkanut heti sujumaan (tiedän, liian helpolla annoin periksi). Kakkosen kanssa en jaksanut edes yrittää, silloin tuntui olevan hommaa riittävästi muutenkin kahden pienen kanssa. Nyt taas kolmosta odottaessa pieni kestoiluinnostus alkaa nostaa päätään ja tekisi mieli taas kokeilla. Onhan se ihan järjetön määrä jätettä ja rahaa mitä kertiksiin menee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tämä kovin rakettitiedettä ole, aika helpolla pääsee alkuun ja jos tuntuu, että pikkuvauvalla ei kestot pidä niin suosiolla odottelee muutaman kuukauden, että reidet vauvalla vähän saa lihaa ympärilleen ja taskuvaipatkin toimivat hyvin niin voi kokeilla uudestaan. :)
   Meillä on kyllä ehdottomasti säästetty näissä vaipoissa jätekustannuksissa sekä vaippakustannuksissa ja kenenkään ei tarvitse lähteä kiikuttamaan haisevaa vaipparoskista illalla eteisestä. :)

   Poista
 4. Hyvä kirjoitus! Hienoa että ihmiset näkee että myös lastenvaateintoilija voi käyttää kestoja, jotka liian usein mielletään retrofanien ja uushippien puuhasteluksi. Meilläkin kestoiltiin lapsen kanssa alusta asti, ensin osa-aikaisesti ja viimeinen reilu vuosi oikeastaan täysin. Meidän tyttö kulki vaipoissa 2v9kk ja laskin että siinä ajassa kertiksiin olisi tullut käytettyä lähes 900 euroa. Meidän koko kestoiluun kului rahaa n. 460 € (ostoista vähennetty myynnit) vaikka vaippoja oli koko aikana kierrossa useita kymmeniä. Kuosina oli kaikennäköisiä ihania prinsessalle sopivia, vaaleanpunaista, lilaa jne. Osa uusina ostettu, osa vanhoina (pääosin Englannista). Retrokuosillisia vaippoja ei käytetty lainkaan kuten ei vaatteissakaan.

  Omia lemppareita oli WeeNotions (pehmoiset minkypintaiset taskut, jotka valmistetaan yksilöllisesti omien toiveiden mukaan) ja Tiny Nippers (nämäkin pääosin pehmeitä minkypintaisia edullisempia Kiina-valmisteisia taskuja). Molemmat Englannista tilattavia. WeeNotionsia myydään paljon myös käytettynä brittiläisillä kestovaippafoorumeilla. Voin suositella lämpimästi kestoilua kaikille!

  Varoitus: alun säätämisen jälkeen hommaan voi jäädä koukkuun, ja samalla säästää luontoa ja todennäköisesti rahaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä kestoilu mielletään edelleen vaan tosi paljon uushippien puuhaksi vaikka yhtälailla kestot saattavat olla käytössä perheellä kuin perheellä.
   Minä olen hyvin pystynyt perustelemaan itselleni, että kun meillä säästetään niin hyvin vaippakustannuksissa niin voin sitten paremmalla omalla tunnolla ostella lastenvaatteita. :D
   Minä en ole laskenut paljon meillä on kestoiluun kulunut rahaa, toki suurin osa ostetuista vaipoista on edelleen käytössä eli myyntejä ei voi vielä vähentää kovin monesta vaipasta.
   Meillä kanssa on Kiina-valmisteisia tosi halpoja taskuvaippoja käytössä juurikin tuolla minkypinnalla, bumgeniukset ovat vaan lyöneet laudalta lähes kaikki muut vaippamerkit niin nuokin ovat jääneet nyt vähemmälle käytölle vaikka olivatkin ensimmäiset yhdenkoonvaipat jotka istuivat Islalle täydellisesti. :)

   Poista
 5. Tämä ei liity nyt kestoiluun vaan tuohon ariel pesuaineeseen.
  Eli onko hyvää? Poistaako tahrat ja on hajusteetonta?
  Meillä kolme muksua ja kaikilla atooppinen iho joka pahenee aina kun kylmä tulee.
  Olen kokeillut eri tuotteita nestemäisenä mutta ariel on tuntematon vielä.
  Siksi kyselen kun ajattelin seuraavan kerran ostaa arielia ja juuri tuota hajusteetonta :)

  VastaaPoista
 6. Muistattehan ostaa myös omat tuotteet kestositeinä tai kuukuppina :) säästää rahaa ja luontoa :)

  VastaaPoista
 7. Ehdottomasti hyvä ja ajankohtainen postaus. Meillä kestoiltiin molempien neitien kanssa. Lähinnä ulkomaanmatkoilla käytettiin kertiksiä ja päiväkodissa eivät niitä hyväksyneet (annoin periksi, kun niitä käytettiin vain pari kuukautta). Esikoisen kanssa alkuun ajateltiin kestoilla päivät ja käyttää kertiksiä öisin. Kun kaikki kertikset falskasi joka yö, päätettiin kokeilla kestoja myös öisin ja yhtään vaatetta ei sen jälkeen tarvinnut vaihtaa. Niin meistä kuoriutui sitten kokoaikakestoilijoita. Ei se peseminen ja pyykkääminen mikään iso homma ole. Sitä voi verrata siihen kaupasta vaippapussien raahaamiseen ja toisaalta taas roskapussin kuskaamiseen. Kyllä sen aina kauppareissulla huomasi, että helpommalla pääsi, kun ei tarvinnut sitä vaippapussia ottaa kaiken muun lisäksi kantoon. Hajuhaittaakaan en koe vaipoista olleen, kertikset kyllä haisee, jos joku kylässä ollut esim. jätti vaipan roskikseen. Kyllä se lähti ulos aika vauhdilla. Eikä se minun mielestäni ole mitenkään epähygieenistä. Ei siihen likaiseen vaippaan tarvitse käsin koskea (ulkopuoli on ihan yhtä puhdas kuin kertikselläkin), pyykkikone ainakin meillä on sitä varten, että se pesee puhtaaksi. Jos sillä puhdistuu järjettömän likaiset remppavaatteet, niin kyllä sillä nyt vaipatkin puhdistuu. Lisäksi meillä ainakin iho voi paremmin tytöillä kestoillessa ja tytöt oppivat hyvinkin nopeasti kuiviksi. Kahden vuoden jälkeen ei kummallakaan ollut vaippoja käytössä, josta osittain kiitos kuuluu varmasti kestoille. Ja jos on vanhemmilla riittävästi motivaatiota ja kekseliäisyyttä, niin pienikin lapsi osaa isommat asiat hoitaa pottaan. Helpompi se kuitenkin on pottaan pudottaa kuin vaippaan ähertää. Bumgeniukset, fuzzit ja onnikkaat olivat silloin meillä toimivimpia, joista suurin osa lähti takaisin kiertoon vaippa-ajan jälkeen.

  VastaaPoista
 8. Kiva lukea kestoilusta, ja varsinkin niitä positiivisia kokemuksia :) Meillä on esikoinen vasta tuloillaan, ja kestoilu alkoi kiinnostaa jo ennen yrityksen aloittamista. Alusta asti on ollut selvää, että meillä ainakin yritetään kestoilla, mieskin on onneksi suhtautunut asiaan todella positiivisesti. Olen hamstrannut aika kasan vaippoja kirppiksiltä, lähes puoli-ilmaiseksi. Eniten on imse vimsen flanelletteja ja niihin kuoria, sen lisäksi aika monta kappaletta äitiyspakkauksissa olleita vaippoja, niitä kun saa hyvällä tuurilla hävyttömän halvalla. Lisäksi on iso kasa harsoja ja äiti on päässyt kutomaan villahousuja. En ole laskenut paljonko vaippoihin on mennyt, mutta aika vähän. Muutamat ihanat vaipat olen ostanut kotimaisilta tekijöiltä uutena, vaikka ne sen 20-30 euroa kipale onkin maksanut. Lisäksi on ebaysta halvalla ostettuja one size taskuja. Niitä saa jopa 2-3 eurolla, ihania kuoseja, joten toivon, että sopisivat meille käyttöön.
  Imsen flanut oon päällystänyt joustofroteella, ovat paljon söpömpiä nyt :) Lisäksi olen ommellut itse jonkun verran imuja bambusta ja hampusta.

  Mua ei niinkään pyykkäämisessä ärsytä itse pyykkääminen, vaan lähinnä kuivaaminen. Asutaan kaksiossa pienellä kylppärillä ja jo nyt on päiviä jolloin kaksi pyykkitelinettä tukkii joko makkarin tai olkkarin. Puhumattakaan sitten kun tulee vauvanvaatteetkin lisäksi, sitten vielä läjä vaippoja. Huhhuh. Pitää ehkä vielä kehitellä jotain viritelmäratkaisuja, tai sitten karsia kalusteita :D

  VastaaPoista